Στα ύψη η μετοχή της Amazon με ώθηση από το Prime και το cloud computing

Στα ύψη η μετοχή της Amazon με ώθηση από το Prime και το cloud computing
epa08179196 (FILE) - A general view of the Amazon logistic and distribution center in Moenchengladbach, Germany, 17 December 2019 (reissued 30 January 2020). Amazon will release their 4th quarter 2019 results on 30 January 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 55715606 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκρηκτική άνοδο 17% σημείωσαν οι μετοχές της Amazon μετά τη συνεδρίαση της Wall Street την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 λόγω της θεαματικής αύξησης στα έσοδα.

Καταλύτες για αυτή την εκτίναξη ήταν ο τομέας του cloud computing αλλά και η βιομηχανία ηλεκτροκινούμενων οχημάτων Rivian.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως πριν την ενθουσιώδη αντίδραση της Wall, άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας έπεφτε έως και 7% λόγω και της «βουτιάς» που κατέγραφε η Facebook.

Πάντως, αν το trend αυτό διατηρηθεί, θα κάνουμε λόγο για τη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής της μετοχής από τον Οκτώβριο του 2009. Η Amazon δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση του κόστους συνδρομής Prime, από 119 σε 139 δολάρια ετησίως οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των «μισθών και του κόστους μεταφοράς» στο δίκτυο logistics της.

Ο Brian Olsavsky, οικονομικός διευθυντής, είπε ότι η Amazon ήλθε αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό λόγω της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού – κάτι που είχε ως αποτέλεσμα διπλάσιες και τριπλάσιες αυξήσεις στους μισθούς. Επικαλούμενος δηλώσεις άλλων στελεχών, προέβλεψε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, μεταξύ 112 και 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το τρέχον τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση,  τα έσοδα της Αmazon το δ’ τρίμηνο του 2021, σκαρφάλωσαν 9% ενώ η εταιρεία ανέφερε κέρδη περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή της στην εταιρεία ηλεκτροκινούμενων οχημάτων Rivian.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 27,75 δολ. ή 14,3 δισ. δολ. Τα έσοδα άγγιξαν τα 137,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι εκτίμησης για έσοδα 137,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Amazon Web Services παραμένει οδηγός για τα κέρδη. Η Amazon ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη για την AWS ύψους 5,29 δισ. δολαρίων σε έσοδα 17,78 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν λειτουργικά κέρδη 4,84 δισ. δολαρίων σε πωλήσεις 17,38 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη FactSet.

Ακόμα, η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να αυξήσει τη συνδρομή για τη μηνιαία συνδρομητική πλατφόρμα Amazon Prime στις ΗΠΑ, στα 14,99 δολάρια από 12,99 δολάρια. Η ετήσια συνδρομή για το Amazon Prime στους Αμερικανούς συνδρομητές αυξάνεται στα 139 δολάρια έναντι 119 δολαρίων.

Η μετοχή της πραγματοποίησε άλμα 17%, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία έκλεισε με απώλειες 7,8%, στα 2.776,91 δολάρια.

Τα προβλήματα

«Όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια των lockdown, είδαμε υψηλότερο κόστος λόγω της έλλειψης προσφοράς εργατικού δυναμικού και των πληθωριστικών πιέσεων, και τα ζητήματα αυτά συνεχίστηκαν και στο πρώτο τρίμηνο λόγω της Omicron.

Παρά  τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, συνεχίζουμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι για την επιχείρηση καθώς βγαίνουμε από την πανδημία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy σε δήλωση που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα την Πέμπτη.

Ο Jassy ανακοινώθηκε ως ο διάδοχος του συνιδρυτή της Amazon Jeff Bezos πριν από ένα χρόνο, όταν η Amazon αποκάλυψε τις επιδόσεις της στα lockdown του 2020.

Tέλος, για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2022, τα στελέχη της Amazon προέβλεψαν λειτουργικά κέρδη 3 έως 6 δισ. δολάρια σε καθαρά έσοδα 112 έως 117 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο λειτουργικά κέρδη 6,4 δισ. δολάρια σε καθαρές πωλήσεις 120,94 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την FactSet.

Η Amazon.com ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις του α΄ τριμήνου 2022 θα είναι κατώτερες των εκτιμήσεων της Wall Street, καθώς οι διαταραχές στην αγορά εργασίας και την εφοδιαστική αλυσίδα επιβαρύνουν τον «κολοσσό» του ηλεκτρονικού εμπορίου.