«Στα μαχαίρια» ξανά Βενιζέλος – Χρυσοχοΐδης

«Στα μαχαίρια» ξανά Βενιζέλος – Χρυσοχοΐδης

Χαμός στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ: Συνωμοσίες εναντίον του ανέφερε ο Βενιζέλος.

Συναντήθηκε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ  για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Μόλις βγήκαν από την αίθουσα οι εκπρόσωποι του Τύπου και έμειναν μόνοι τους οι βουλευτές για να συζητήσουν τα «αίματα άναψαν».

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ήταν η πορεία του κόμματος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η λειτουργία του και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε εκτενή τοποθέτησή του άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία σημειώνοντας πως το κόμμα υπολειτουργεί, πως δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική και πως υπάρχει απόσταση από την κοινωνία.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως και πολύ έντονα έκανε λόγο για “συνομωσίες”, ενώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως όλοι βάλουν εναντίον του.

Υπέρ του Βενιζέλου τάχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Έφη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ανέφερε πως η εικόνα του κόμματος δεν είναι καλή και πως υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μονίμως διαφωνούν.

Στην κα Χριστοφιλοπούλου απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος υπογράμμισε πως διαφωνεί κάθετα με την άποψή της λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρίσκονται σε ένα κόμμα που να κυριαρχεί μόνο μία άποψη και να μην γίνονται ανεκτές οι διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Μωραΐτης είπε πως κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ένα μικρό κόμμα, για να υπάρχει μόνο μία άποψη. Επίσης, απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Μωραΐτης είπε πως “συνομωσίες” κάνουν οι “καλικάντζαροι” και η “πέμπτη φάλαγγα”, θυμίζοντας την προ ολίγων εβδομάδων σχετική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ.

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η δικαίωση της χώρας θα είναι και δική μας δικαίωση» , αναφερόμενος στα όσα έχει προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τώρα αρχίζει η πιο κρίσιμη χρονιά αυτής της περιόδου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει καθαρό λόγο για να υπερασπιστεί το έργο του.

Σχετικά με τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που άρχισε στη Βουλή, σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η μάχη με τον λαϊκισμό και την υποκρισία, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει, ταυτόχρονα, μία πρόσθετη μάχη για τον ρόλο του ίδιου και της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και για το τι σημαίνει προοδευτική σταθερότητα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις επιλογές του Κινήματος σε ζητήματα συνεργασιών, επισημαίνοντας: «Κάθε κίνησή μας είναι η προγραμματική συνεργασία». «Αυτό πράξαμε μετά τις εκλογές του 2012, αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι κεντρικός και όχι συμπληρωματικός.

Ακόμη, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι καβάλησε το καλάμι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. «Είναι εύκολο να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή, θριαμβολογώντας, ταυτόχρονα, δείχνοντας με το δάχτυλο τις ευθύνες των προηγούμενων» τόνισε.

Διαψεύδουν τα περί κόντρας κομματικά στελέχη

«Όλα απαντήθηκαν και είναι όλοι συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά», ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- και στο ίδιο πλαίσιο, μεταφέροντας το κλίμα για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, έλεγαν ότι «όλοι δίνουμε αυτήν τη στιγμή τη μάχη για την τριήμερη συζήτηση».

Όσον αφορά στα διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει την Παρασκευή, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο Γιάννης Κουτσούκος.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του κ. Βενιζέλου στην ΚΟ, υπενθύμιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει πει ότι είναι δεδομένες οι 180 ψήφοι, αλλά όμως μπορεί και πρέπει να συγκεντρωθούν.

Υπογράμμιζαν επίσης ότι υπάρχουν βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων και από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα διαμορφώσουν την ψήφο τους ως προς την προεδρική εκλογή σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη συμφωνία για την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, στο διάστημα έως και την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το εάν απαιτείται συναίνεση ή και υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, οι ίδιες πηγές έθεταν ρητορικά το ερώτημα «αν κάνουμε μια συμφωνία για το χρέος, θα λέει ο καθένας ότι θα την ακυρώσει;».
Επιπλέον απαντούσαν ότι δεν τίθεται θέμα να ζητηθεί από τους ξένους υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίσει στην ίδια τακτική, δημιουργεί συνθήκες στην αγορά που καθιστούν πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση.