Στα μέσα Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στα μέσα Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το κείμενο της νέας ρύθμισης περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το κείμενο της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η τρόικα φέρεται να έχει ήδη λάβει μεταφρασμένο το κείμενο με τις ρυθμίσεις, κι όπως όλα δείχνουν, το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει μονομερώς στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τις δόσεις, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση της τρόικας. Μάλιστα, γενικότερα οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν έχουν προκύψει από συμφωνία με την τρόικα, η οποία αμφισβητεί τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, το κείμενο που έλαβαν οι επικεφαλής της τρόικας προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 100 δόσεις για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ. Επίσης, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του χρέους μηδενίζονται οι προσαυξήσεις. Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει:

α) Αποπληρωμή των οφειλών έως και 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.

β) Αποπληρωμή των χρεών έως και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ.

γ) Μείωση επιτοκίου από 8,76% σε 4,5% ετησίως.

δ) Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

  • 100% στην εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που έχει προσδιορισθεί, 90% εφόσον καταβληθούν σε 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 40% σε 72 δόσεις, 30% σε 100 δόσεις.

ε) Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 30.09.2014.

Η τρόικα επιμένει για λιγότερο ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία δημιουργήθηκε από την κρίση.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μόνο με αυτές τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να αποπληρώσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα τις οφειλές, με προφανή στόχο να ξεμπλοκάρουν Δημόσιο και Ταμεία τις ενημερότητες (ασφαλιστικές και φορολογικές) και ως εκ τούτου να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Διαφορετικά θεωρούν από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπαίνει «ταφόπλακα» σε ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις.

Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,86% του ΑΕΠ το 2015 χωρίς νέα μέτρα, ενώ θα δεσμεύεται στην επίτευξη πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ. Πάντως, η τρόικα αμφισβητεί τις ελληνικές εκτιμήσεις τόσο για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2015 και στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση.

Επίσης, στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά για τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες προβλέπουν μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20%.