Στα μέσα Σεπτέμβρη το άναμμα της φλόγας

Στα μέσα Σεπτέμβρη το άναμμα της φλόγας

Κομβικής σημασίας η επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Στα μέσα Σεπτεμβρίου τοποθετείται από την εταιρεία Noble ότι θα είναι εφικτό το άναμμα φλόγας από φυσικό αέριο στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, που ανέφερε είπε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και η ποιότητα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12, γιατί, όπως είπε, «είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα».

Αναφερόμενος στα τεμάχια 2,3 και 9, για τα οποία δόθηκε άδεια ερευνών στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία Eni/Kogas, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειοδοτημένα στη γαλλική Τotal, ο υπουργός είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η Τotal θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Τόνισε, όμως, ότι η γαλλική εταιρεία θα ερευνήσει πρώτα για πετρέλαιο στο τεμάχιο 10 και μετά για φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, η διαφορά του πετρελαίου με το φυσικό αέριο είναι πως «όταν βρεις πετρέλαιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο».

Για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το τερματικό βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ