Στα όρια της στασιμότητας η οικονομία της ευρωζώνης

Στα όρια της στασιμότητας η οικονομία της ευρωζώνης
Η επίδοση είναι καλύτερη του αναμενόμενου αλλά παραμένει οριακά πάνω από το 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Φωτογραφίζει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 01,% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Υποχώρησαν το Νοέμβριο οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αν και κάμψη ήταν μικρότερη του Οκτωβρίου και αυτής που αναμένονταν.

Η Eurostat υπολόγισε ότι τιμές στις πύλες των εργοστασίων στις 19 χώρες έπεσαν κατά 1,4%, μετά από βουτιά 1,9% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters περίμεναν κάμψη 1,5% για το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη παραμένει στα όρια της στασιμότητας, παρά τη θετική συμβολή του τομέα των υπηρεσιών.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit κινήθηκε στις 50,9 μονάδες έναντι 50,6 μονάδων το Νοέμβριο. Η επίδοση είναι καλύτερη του αναμενόμενου, αλλά παραμένει οριακά πάνω από το 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη θα δυσκολευτεί να παρουσιάσει ανάπτυξη άνω του 0,1% για το τέταρτο τρίμηνο εκτίμησε ο οικονομολόγος της Markit Chris Williamson. Το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο από το 0,2% του ΑΕΠ που είναι η πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Οι υπηρεσίες πάντως διαφοροποιούνται με τον κλαδικό PMI στο 52,8, υψηλότερα του 51,9 το Νοέμβριο. Ο βιομηχανικός δείκτης όμως παραμένει σε επίπεδα ύφεσης για 11 συνεχόμενους μήνες.