Στα «σκαριά» το… Amazon της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ;

Στα «σκαριά» το… Amazon της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ;

Ο Τζόναθαν Μπους, η τεχνολογική Athenahealth και οι φωνές για νέα χρηματιστηριακή «φούσκα».

Ανιψιός του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου -άρα και ξάδελφος του Τζορτζ Γουόκερ Μπους- ο Τζόναθαν Μπους θεωρεί ότι στα 45 του έχει έλθει η δική του στιγμή για να επιχειρήσει μία… επανάσταση στις ΗΠΑ.

«Εφαλτήριό» του δεν είναι πάντως η πολιτική, αλλά η επιχειρηματικότητα. Στόχος του, διακηρύττει, είναι να αναμορφώσει εκ βάθρων το αμερικανικό σύστημα υγείας…

«Όχημα» του είναι η τεχνολογική εταιρεία Athenahealth, που ειδικεύεται στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κι έχει τον Τζόναθαν συνιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της. Την ίδρυσε το 1997 μαζί με τον Τοντ Παρκ, ο οποίος έφυγε τελικά από την Athena το 2008 για να φτιάξει την ανταγωνίστρια Castlight Health, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα προσελήφθη στο πλευρό του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (σήμερα είναι τεχνολογικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης στη Silicon Valley).

Όπως και να έχει, η Athenahealth είχε τόσο απρόσμενη εξέλιξη που εξέπληξε ακόμη και την ίδια την οικογένεια των Μπους. Το 2007 έκανε μια εξαιρετικά πετυχημένη IPO, στην οποία σαφώς βοήθησαν οι γνωριμίες και το όνομα του CEO της. Κι έκτοτε η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας -που πωλεί λογισμικό και υπηρεσίες cloud σε γιατρούς, όπως π.χ. ψηφιακά ιατρικά αρχεία- προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών, σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη αγορά όπως αυτή του τομέα υγείας.

Με αυτά και με άλλα, η Athenahealth παρουσίαζε μέση αύξηση εσόδων 32% σε ετήσια βάση. Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου οι μετοχές της είχαν απόδοση 266% συγκριτικά με την τιμή εκκίνησης της IPO, εκτινάσσοντας την τρέχουσα αξία της τεχνολογικής εταιρείας στα 5 δις. δολάρια.

Όμως μπροστά σε αυτή την ξέφρενη «κούρσα» δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν πια για μία ωραιότατη χρηματιστηριακή «φούσκα». Πρώτος το βροντοφώναξε ο μεγαλοεπενδυτής-«αρπαχτικό» Ντέιβιντ Άινχορν της Greenlight Capital, που «ποντάρει» πια ανοιχτά στο ότι η «φούσκα» θα «σκάσει».

Η πρώτη δημόσια παρέμβασή του έγινε την περασμένη άνοιξη, οδηγώντας τη μετοχή της Athenahealth σε πτώση 14%. Στα τέλη του 2014 -προφανώς λόγω και του σορταρίσματος του Άινχορν- έκλεισε με πτώση 3% για το έτος, εν μέσω επενδυτικών φόβων για νέα πτώση.

Προς το παρόν, το «ποτήρι» για την εταιρεία του Τζόναθαν Μπους είναι μισογεμάτο. Η περασμένη χρονιά έκλεισε και αυτή με κερδοφορία, κοντά στα 740 εκατ. δολ., πλην όμως με ετήσιο ρυθμό αύξησης 24,3%, αισθητά μειωμένο από το 40% που ήταν το 2013.

Κατά την γνώμη του CEO της Athenahealth ωστόσο «το θέμα δεν είναι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα», παρατηρεί ο αμερικανικό Fortune, «κι όσοι επενδυτές εστιάζουν σε αυτά δεν βλέπουν το ρηξικέλευθο και πίσω το πιο σημαντικό στοιχείο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται στα μισά της διαδρομής για τη δημιουργία της επόμενης μεγάλης τεχνολογικής εταιρίας. «Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε και να επιμεληθούμε το Ίντερνετ του συστήματος υγείας», λέει.

Στο πρόγραμμα της εταιρείας για το 2015 είναι μία μίνι «επέλαση» στα αμερικανικά νοσοκομεία, όπου έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους οι ισχυροί ανταγωνιστές. Ενώ στην νέα εκστρατεία της η Athenahealth σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» ορισμένα από τα καλύτερα μυαλά στον τεχνολογικό τομέα, στρατολογώντας τα στο «εκκολαπτήριο» που στήνει για εξειδικευμένες στον υγειονομικό κλάδο start-up.

Ένα από τα νέα τεχνολογικά «τέκνα» της είναι για παράδειγμα η «Smart Scheduling»: ένα «έξυπνο» λογισμικό για βελτιστοποίηση της οργάνωσης των ιατρικών ραντεβού, με πρόβλεψη ακόμη και για τους ασθενείς δεν θα εμφανιστούν τελικά στο ραντεβού τους! Παράλληλα, η εταιρεία του Τζόναθαν «τρέχει» με τα… χίλια το AthenaNet: μία διαδικτυακή πλατφόρμα για τους πελάτες της Athena, που η ίδια η εταιρεία ανεπίσημα αναφέρει ως το δικό της «app store»!

Ο Τζόναθαν Μπους προτιμά να την παρομοιάζει με το… Amazon του κλάδου υγείας (η AthenaNet παίρνει προμήθεια έως 20%). Προς το παρόν, το εγχείρημα δείχνει να αποδίδει. Κοντά στα 120 δολάρια η μία, η μετοχή της Athenahealth διαπραγματεύεται σε επίπεδο 3.500 φορές πολλαπλάσια των εταιρικών κερδών της προηγούμενης χρονιάς!

Κι αν και κατά γενική ομολογία στην ανακοίνωση του outlook για το 2015 οι επενδυτές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι στον «ορίζοντα» είναι το 2016 και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπου το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών φημολογείται εντόνως ότι θα διεκδικήσει ένας ακόμη ξάδελφος του Τζόναθαν: ο Ρεπουμπλικανός Τζεμπ Μπους…