Στα σκαριά η έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα

Στα σκαριά η έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα

Η κυβέρνηση στοχεύει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με νέα έξοδο στις αγορές.

 

Με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται οι κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ να εκμεταλλευτεί τις θετικές συγκυρίες όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Τρίτη 5 Μαρτίου, εφόσον υπάρξουν θετικά νέα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Μια θετική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο, θα δώσει «φτερά» στο οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε να μην περιμένει καν την έκβαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου για να λάβει αποφάσεις.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος βλέπει το ύψος της απόδοσης για το ελληνικό δεκαετές να φτάνει το 3,6%, ενώ μειωμένο είναι και το spread μετά την ανακοίνωση της έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Νέα τα οποία αντικατοπτρίστηκαν στη συνεδρίαση του ελληνικού Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής των επενδυτών να πέφτει στις τραπεζικές μετοχές. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως η αγορά προδικάζει λύση στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, και κατ’ επέκταση ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή ενός οριστικού σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»,  ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου, και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να επιτύχουν ένα επιτόκιο κοντά στο 4%, ενώ όπως έγινε και με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου πριν από μερικές μέρες, βασικό μέλημα θα είναι η προσέλκυση «κανονικών», μακροχρόνιων επενδυτών και όχι κερδοσκοπικών funds.