Στα σκαριά η συγχώνευση Renault – Nissan

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση μιλούν για προχωρημένες συζητήσεις.

 

Renault SA και Nissan Motor βρίσκονται σε συζητήσεις για τη συγχώνευσή τους και τη δημιουργία μια ενιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας με κοινή μετοχή, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα τα οποία γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, η συγκεκριμένη συμφωνία θα επεκτείνει την παρούσα συμμαχία μεταξύ τους «παντρεύοντας» τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες σε μια.

Μέχρι σήμερα η Renault έχει στην κατοχή της το 43% της Nissan, ενώ η γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει το 15% της γαλλικής εταιρείας. Οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν ότι ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και στις δύο επιχειρήσεις, είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να μπει στο τιμόνι της νέας εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Bloomberg, τα δύο μέρη συζητούν τη διαδικασία μετάβασης, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι της Renault θα λάβουν τις μετοχές της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Nissan θα λάβουν νέες μετοχές ως αντάλλαγμα αυτών που κατέχουν. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η νέα εταιρεία θα διατηρήσει κεντρικά γραφεία και στη Γαλλία και στην Ιαπωνία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν είναι καθόλου εύκολο. Κι αυτό διότι το γαλλικό δημόσιο που κατέχει το 15% των μετοχών της Renault ίσως αρνηθεί να παραδώσει τον έλεγχο σε τρίτους, ή να δει το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο να μειώνεται με το νέο εταιρικό σχήμα. Επιπλέον, για να πραγματοποιηθεί αυτή η συγχώνευση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια και από τις δύο κυβερνήσεις.

Ως εναλλακτική λαμβάνεται υπόψη και η πιθανότητα η νέα εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της στην Ολλανδία ή το Λονδίνο, όμως ακόμη δεν έχει παρθεί καμία τελική απόφαση.