Στα σκαριά νέες ελληνογερμανικές συνέργειες για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
- 12/05/2025, 13:20
- SHARE

Σε μια εποχή έντονων μεταβολών στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση καταστρώνει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο τοποθετώντας υψηλά στη λίστα το ζήτημα της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και τη πρόσβαση όλων στη δια βίου μάθηση (ΔΒΜ), με δεδομένο ότι οι ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού σε σειρά κλάδων της οικονομίας και ειδικά στη βιομηχανία είναι, πλέον, κάτι παραπάνω από εμφανείς. Παρά τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η Ελλάδα -σύμφωνα με στελέχη της αγοράς- φαίνεται να δυσκολεύεται να εφαρμόσει σύγχρονα εκπαιδευτικά και τεχνοπαραγωγικά πρότυπα και να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις. Στον εργασιακό χώρο, δε, παρατηρείται συγκέντρωση εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους, η οποία βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τη ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μείζον ζήτημα αποτελεί τόσο η ύπαρξη ποιοτικών προβλημάτων ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση και την κατάρτιση όσο και η έλλειψη σύνδεσής της με τις παραγωγικές διαδικασίες και τις επιχειρήσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτικές που χαράσσονται στον τομέα της εργασίας φαίνεται να αλλάζουν, τοποθετώντας έναν τομέα που διαχρονικά βρίσκεται στη σκιά της γενικής εκπαίδευσης, στη πρώτη γραμμή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν στο Fortune Greece και κυβερνητικά στελέχη, εξηγώντας ότι: «Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ατομική ανέλιξη, αλλά και για τη συνολική βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Νέες δράσεις
Στο φόντο αυτό, τον «οδικό χάρτη» περαιτέρω ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, μέσα από νέες ελληνογερμανικές συνέργειες, περιέγραψαν οι συμμετέχοντες σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τον υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Βλάση να προαναγγέλλει την υπογραφή νέας Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για την ανάληψη δράσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό προτείνονται η δημιουργία Διμερούς Δικτύου Εμπειρογνωμόνων, η υλοποίηση Κοινών Δράσεων Επιμόρφωσης, η πειραματική Ανίχνευση Αναγκών σε επαγγελματικές ειδικότητες και η διερεύνηση δυνατότητας ανάπτυξης Κοινών Προγραμμάτων Κατάρτισης στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Από την πλευρά του ο Hans Gerhard Reh, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, τόνισε ότι παρά την πανδημία και μια σειρά άλλων προκλήσεων, το ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παρέμεινε ενεργό και διαρκώς εκτεινόμενο εξηγώντας, όμως, ότι οι εποχές αλλάζουν λόγω της τεχνολογίας και άλλων προκλήσεων, γεωπολιτικών και κλιματικών, που επιβάλλουν μια πολυδιάστατη ανάπτυξη.
Το ελληνογερμανικό έργο Future4VET
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η γενική γραμματέας ΕΕΚ και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Όλγα Καφετζοπούλου αναφέρθηκε στο έργο Future4VET, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας, μιας καλής πρακτικής κρίνοντας από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, με μια διακυβέρνηση που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο ότι θα υπήρχε. Σημειωτέον, ότι το έργο Future4VET ήταν ένα πρόγραμμα ελληνογερμανικής συνεργασίας, το οποίο, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας Ελλήνων και Γερμανών εμπειρογνώμων, στόχευε στη βελτίωση των διαδικασιών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κοινωνικών εταίρων και των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ).
Το έργο «έτρεξε» δράσεις που προωθούσαν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την επιχειρηματικότητα και την ποιοτική εξασφάλιση της κατάρτισης. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκαν ταξίδια μελέτης στη Γερμανία, workshops και εξειδικευμένες μελέτες που ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ΕΕΚ στις δύο χώρες. Στη συνεργασία των δύο χωρών, άλλωστε, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Dr Iljia Nothnagel τονίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές και μπορεί η μια πλευρά να διδαχθεί από την άλλη, ενώ σημείωσε ότι χρειαζόμαστε έργα που να ενθουσιάσουν τους νέους. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στο DNA του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είναι «γραμμένο» να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από κοινού με τις επιχειρήσεις, έχοντας στόχο τη δια βίου μάθηση των εργαζομένων.