Στα σκαριά σχέδιο για τη σωτηρία της Aegean από την κυβέρνηση

Στα σκαριά σχέδιο για τη σωτηρία της Aegean από την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Aegean για την επίσημη υπογραφή της παραγγελίας των αεροσκαφών Airbus A320neo , την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στην Τεχνική Βάση της Aegean κτήριο Β57 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης της Aegean, χωρίς ακόμη να έχει καταστεί σαφές εάν το σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του αερομεταφορέα.

«Δεν θα αφήσουμε εταιρείες όπως η Aegean, χωρίς φροντίδα», τόνισε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχέδιο για την Aegean «το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο, επεξεργαζόμαστε ένα τέτοιο σχέδιο και στόχος μας είναι να μην βρεθεί σε θέση αδυναμίας η εταιρεία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου όπου παρουσιάσθηκαν αναλυτικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα την εταιρεία και για το θέμα που αντιμετωπίζει ανέφερε πως οι ανταγωνιστές της Aegean λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και αυτό δημιουργεί στον κλάδο νόθευση των κανόνων ανταγωνισμού, οπότε και είναι λογικό η εταιρεία να έχει αγωνία για το μέλλον της. Πρόσθεσε πως η εταιρεία αποτελεί «κόσμημα» και «success story» για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το σχέδιο να προβλέπει το κράτος να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει το Δημόσιο ως μέτοχος στην εταιρεία, αλλά να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», είπε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχης Βασιλάκης, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, είχε αποκλείσει κάθε σενάριο κρατικοποίησης, ενώ τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, όπως είπε, τη δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, την παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού, ώστε οι εταιρείες να είναι σε θέση να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και την παροχή μέτρων με στόχο την αντιστάθμιση των ζημιών (φορολογικές ελαφρύνσεις, άτοκα δάνεια κτλ) που έχουν εμφανίσει οι αεροπορικές λόγω της κρίσης.

Η αεροπορική τον Μάρτιο εμφάνισε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα από -43 εκατ. έως -44 εκατ. ευρώ, οδηγώντας, σε επίπεδο τριμήνου 2020, σε ζημιές προ φόρων 80 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 48,7 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 145 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 172 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 15%. Η ρευστότητα της αεροπορικής ανέρχεται σε 460 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί (επιπρόσθετες) πιστωτικές γραμμές ύψους 120 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σχετικά με το προσωπικό, το 70% αυτού έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής κατ’ εφαρμογή των κυβερνητικών διατάξεων, αλλά οι επόμενες κινήσεις της Aegean θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων-στο πρότυπο του γερμανικού kurzabeit- που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

H εταιρεία έχει προχωρήσει στην μη ανανέωση περίπου 300 εποχιακών συμβάσεων, ενώ το κόστος της μισθοδοσίας των πιλότων έχει μειωθεί κατά 20%, τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρούαριο, με την μείωση να προέρχεται από την μη ανανέωση ορισμένου χρόνου συμβάσεων ξένων πιλότων. Για τον Μάιο προβλέπεται «κούρεμα» κατά 20-30% των μισθών της διοίκησης.