Στα βήματα της Apple η Google με μια πιο μετρημένη προσέγγιση για τα προσωπικά δεδομένα

Στα βήματα της Apple η Google με μια πιο μετρημένη προσέγγιση για τα προσωπικά δεδομένα
epa08873749 (FILE) A Chinese woman walks next to a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 10 December 2020). According to media reports on 10 December 2020, French data privacy regulator CNIL will impose over 100 million euros fines on US companies Google and Amazon for breaching EU privacy data rules. According to media reports, Google will have to pay 100 million euros and Amazon 35 million euros fines. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 55208312 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Google θα κάνει τις εφαρμογές στα Android να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για λόγους διαφάνειας.

Η Google δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια νέα ενότητα ασφάλειας στο κατάστημα εφαρμογών Play για κινητά, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες smartphone Android να βλέπουν τί πληροφορίες συλλέγουν και μοιράζονται οι προγραμματιστές εφαρμογών, και θα παρέχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες απορρήτου και ασφάλειας.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών Android έχουν προθεσμία μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για να δηλώσουν αυτές τις πληροφορίες, ανέφερε την Πέμπτη η Alphabet Inc. Οι χρήστες θα αρχίσουν να βλέπουν την ενότητα ασφαλείας στο Google Play κάποια στιγμή μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τα βήματα της απόφασης της Apple Inc. το 2020 να υποχρεώσει τους κατασκευαστές εφαρμογών να αποκαλύπτουν ποιές πληροφορίες συλλέγουν και τί κάνουν με αυτές.

Η τελευταία ενημέρωση λογισμικού για κινητά της Apple, iOS 14.5, περιλαμβάνει μια λειτουργία διαφάνειας παρακολούθησης εφαρμογών, η οποία ζητάει από τους χρήστες να την επιλέξουν αν συμφωνούν να παρακολουθούνται από εφαρμογές για εξατομικευμένες διαφημίσεις. Οι προγραμματιστές αναμένουν να χάσουν έσοδα από αυτήν την αλλαγή, επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα συμφωνήσουν με τη συλλογή των δεδομένων τους.

Η Google, η οποία εξαρτάται από τα διαφημιστικά έσοδα, έχει υιοθετήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση. Το μεγαθήριο της αναζήτησης στο Διαδίκτυο συζητά πώς μπορεί να περιορίσει τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση μεταξύ εφαρμογών στο λειτουργικό σύστημα Android με τρόπο λιγότερο αυστηρό από τη λύση της Apple, ανέφερε το Bloomberg.

Η ενότητα ασφάλειας του Google Play θα ενημερώνει επίσης τους χρήστες εάν μια εφαρμογή κρυπτογραφεί δεδομένα, εάν ακολουθεί τις πολιτικές της Google για οικογένειες και παιδιά, εάν οι χρήστες έχουν την επιλογή να μοιράζονται πληροφορίες και εάν οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή δεδομένων αφότου απεγκαταστήσουν μια εφαρμογή.