Σταδιακή αλλά όχι πλήρης αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ενστόλων

Σταδιακή αλλά όχι πλήρης αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ενστόλων

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μερική συμμόρφωση με την  απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των αποδοχών στα επίπεδα του 2012.

Από εφέτος θα αρχίσει να υλοποιείται η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ένστολων, χωρίς, πάντως, να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η μελέτη για τα μισθολογικά των ένστολων, η οποία, κατά με τον ίδιο, «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του ΣτΕ, για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο. Αλλά, πλήρης αποκατάσταση (σ.σ. στο επίπεδο του Ιουλίου 2012) δεν μπορεί να γίνει».

Όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών (Αύγουστος 2012- Αύγουστος 2014), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από το επόμενο έτος, όμως λογιστικά το συνολικό κόστος θα εγγραφεί το 2014.

Σημειώνεται ότι, εάν υπήρχε πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών των ένστολων, το συνολικό κόστος θα ανέρχονταν σε 1 δισ. ευρώ (περίπου 650 εκατ. ευρώ για το κόστος των αναδρομικών και περίπου 350 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων).

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, θα καταγράφεται, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για τους ένστολους, με βάση τη μελέτη του ΓΛΚ.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα), η χρονική επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο χρονικός ορίζοντας της επέκτασης) και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, στο προσχέδιο θα υπάρχει και η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς, όμως, να έχει συγκεκριμενοποιηθεί έως τώρα, το ποσοστό της μείωσής της σε σχέση με τα ισχύοντα. Πάντως, είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2015, ως «ουρά» της έκτακτης εισφοράς από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2014.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν, τέλος, βεβαιότητα ότι ο τρέχων προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα), παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως από το ενδεχόμενο υπέρβασης δαπανών στην Υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Παράλληλα, «κλειδί» θα αποτελέσει και η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, τα οποία, στο τέλος του οκταμήνου εφέτος είναι αυξημένα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αλλά, υστερούν κατά περίπου 360 εκατ. ευρώ από τον στόχο, λόγω, κυρίως, του γεγονότος ότι δεν έχουν εισπραχθεί οι δύο πρώτες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ύψους 884 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ