Σταϊκούρας: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα μνημόνια- Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup

Σταϊκούρας: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα μνημόνια- Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα, προανήγγειλε παρεμβάσεις σε επιμέρους κλάδους το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό με ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που έχουν εποχικό χαρακτήρα και εκείνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.

«Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της χώρας στα μνημόνια με τα σημερινά δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup. Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, κι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. για κοινή έκδοση χρέους, οι αρχηγοί των χωρών-μελών καλούνται να αποφασίσουν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Αlpha radio, επεσήμανε ότι δεν ήταν όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με την έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγου. Ωστόσο επεσήμανε ότι στα θετικά της χθεσινής απόφασης του Eurogroup περιλαμβάνεται η αναφορά στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί μέσα από καινοτόμα εργαλεία. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο θα στηρίξει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομίων μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Ουσιαστικά παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λάβει αποφάσεις τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για να διευκρινίσει περαιτέρω τους όρους των δανείων του ESM, βασισμένο πάντα στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Επανάληψη των μέτρων τουλάχιστον για ένα μήνα

«Τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί θα επαναληφθούν για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα», επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του Δώρου Πάσχα και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων λόγω κορωνοϊού.

Με τουλάχιστον 45.000 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 21 Απριλίου (από 10/4 που έληγε). Αυτό αλλάζει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για καταβολή των ποσών των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν εντός του Απριλίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα, όπως επίσης ότι το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να επαναληφθεί.

Παράλληλα, προανήγγειλε παρεμβάσεις σε επιμέρους κλάδους το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό με ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που έχουν εποχικό χαρακτήρα και εκείνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.

Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup

Για τη σημασία των αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού αλλά και για το θέμα των κόκκινων δανείων, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, εξήγησε τη σημασία των λέξεων «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» που για να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις για πάνω από 5 ώρες. Τόνισε και πως ήταν κάτι που επιδίωξε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να είναι ανοιχτές οι επιλογές για το μέλλον, και πως όπως είπε και ο κ. Σεντένο, «υπάρχουν χώρες που θέλουν και άλλες που δεν θέλουν και υπάρχει παραπομπή στους ηγέτες της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι η Ευρώπη απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρώτο βασικό ζήτημα, που αφορά την ελευθερία κινήσεων των χωρών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή όποια επιπλέον δαπάνη και επιπλέον επιδόματα για την ανεργία που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη. Εξαιρούνται επιπλέον δαπάνες για την δημοσία υγεία, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή. «Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή ποιος θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αυτές, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές» αποφάσεις της ΕΚΤ και στα 540 δισ. ευρώ που προσθέτει η Ευρώπη. Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις αφορούν σε αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προσωρινό πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προσαρμοσμένης όμως στις τρέχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για την μετα-κορωνοϊού εποχή απαιτούνται εργαλεία επανεκίνησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης. «Η κρίση δεν θα περάσει σε 2-3 μήνες, θα είναι πιο βαθιά. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν συνολικά περίπου 1,5 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Εκτίμησε ότι εάν αθροιστούν το πακέτο των 540 δισ. ευρώ με τις άλλες πρωτοβουλίες για την ανάταξη της οικονομίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, του ταμείου ανάκαμψης, των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για τη ρευστότητα και άλλες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, «μπορεί να φτάσουν τα 3 τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από της χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε μια αναφορά στο κείμενο για χρηματοδοτήσεις από όποια χώρα θέλει του άμεσου αλλά και του έμμεσου κόστους για την αντιμετώπιση της διασποράς και για την πρόληψη του κορωνοϊού. Εξήγησε ότι με τις λέξεις έμμεσο κόστος, δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδοτήσεις πέραν των συστημάτων υγείας ακόμη και για στήριξη επιχειρήσεων.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόνισε πως δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή «και αυτή δεν είναι το τέλος Απριλίου». Εκ του αποτελέσματος, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και θεωρεί σωστά.