Σταϊκούρας: Έρχεται απόφαση για επίδομα φυσικού αερίου

Σταϊκούρας: Έρχεται απόφαση για επίδομα φυσικού αερίου
Ο υπουργός oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID-19, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου”, τόνισε σε συνέντευξή του στο “Τώρα ό,τι συμβαίνει” στο OPEN ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα εξήγησε πως καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα έχει σε ένα περίπου μήνα αλλά δεν απέκλεισε τη χορήγηση κάποιας επιπλέον ενίσχυσης.

”Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

“Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό”, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη 6,1% το 2021 σημείωσε: “Είναι απολύτως ρεαλιστικό, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον συντηρητικό”. “Έχουμε μία ταχύτατη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Έχουμε ένα οικονομικό κλίμα που παραμένει σε προ πανδημίας επίπεδα. Έχουμε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Έχουμε εξαιρετική εικόνα στα δημόσια έσοδα. Το Σεπτέμβριο στις ΔΟΥ τις χώρας τα έσοδα είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους. Από τον Τουρισμό τους πρώτους επτά μήνες, έχουμε καλύψει στις ταξιδιωτικές αφίξεις το 70% της απώλειας του 2019, έχουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές που το Σεπτέμβριο είναι 35% πάνω από το 2019. Άρα αυτό σημαίνει σημαντική κατανάλωση. Το επτάμηνο έχουμε καλύψεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 37% του 2019 αλλά με τον Ιούλιο είμαστε στο 61%”.