Σταϊκούρας: Υπάρχουν διαθέσιμα και για το χειρότερο σενάριο- Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης

Σταϊκούρας: Υπάρχουν διαθέσιμα και για το χειρότερο σενάριο- Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης
Ο υπουργός oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID-19, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, όσα και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, είπε ο υπουργός. «Γεμίζουμε το ταμείο και τα δίνουμε στην πραγματική οικονομία», πρόσθεσε. «Τουλάχιστον το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι».

Στην επέκταση, στη διεύρυνση, στον εμπλουτισμό και στην ενίσχυση του πακέτου στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων προχωρά η κυβέρνηση, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα από το οικονομικό επιτελείο θα έχουν ως οδηγό τέσσερις άξονες: τον εργαζόμενο, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και τη μείωση των ενοικίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα (σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, όσα και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης), ώστε να στηριχθεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και στο χειρότερο σενάριο. «Γεμίζουμε το ταμείο και τα δίνουμε στην πραγματική οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους από το πρωί του Σαββάτου». Επεσήμανε δε, ότι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων θα ενισχυθεί, ώστε να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5», τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές (σε βάθος χρόνου) φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών. Παράλληλα, θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων και θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ένα καθολικό lockdown αναμένεται να έχει κόστος άνω των 2,3 δισ. ευρώ, ενώ στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού 2021 θα αποτυπωθεί και η επί τα χείρω πρόβλεψη για την ύφεση εφέτος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τουλάχιστον το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία.