Σταϊκούρας: Ολιστικό πακέτο στήριξης από εβδομάδα – Ενδεχόμενο παράτασης του «Νόμου Κατσέλη»

Σταϊκούρας: Ολιστικό πακέτο στήριξης από εβδομάδα – Ενδεχόμενο παράτασης του «Νόμου Κατσέλη»
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνει την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, πολλές από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει είναι υπό εξέταση για την επέκτασή τους.

Νέο ολιστικό πακέτο στήριξης της οικονομίας με ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega. «Αύριο, το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μία ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά αυτό θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν και προβλήματα ταμειακά τα οποία δυστυχώς, όπως απεδείχθη από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, τα μέτρα αφορούν 2,1 εκατομμύρια μισθωτούς, ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις. «Άρα αύριο ή μεθαύριο θα ακούσετε πολύ περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολισθική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έρχεται η έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της προκαταβολής φόρου, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με την επιβολή αιτήσεων να ανοίγει σύντομα σε ειδική πλατφόρμα.

Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία πρώτης κατοικίας μετά το τέλος Απριλίου.

Μιλώντας για το «επίδομα» στους επιστήμονες, είπε ότι εξετάζεται να αυξηθεί στα 800 ευρώ, από τα 600 που είναι σήμερα. Όπως ανέφερε, με τη διεύρυνση των ΚΑΔ «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα εισαχθεί» και πως «με εξαίρεση τους κλάδους που δεν πλήττονται όλοι οι άλλοι κλάδοι θα είναι σε έναν κύκλο ενίσχυσης. Δεν θα είναι ο ίδιος κύκλος ενίσχυσης για όλους, γιατί υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στις επιχειρήσεις».

Μιλώντας για το ύψος των μέτρων, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «υπάρχει στρατηγικό πακέτο», και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πακέτο υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ: είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% μέσου όρου.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως “αύριο, το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μία ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά αυτό θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν και προβλήματα ταμειακά τα οποία δυστυχώς, όπως απεδείχθη από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί”.

Η μείωση τζίρου δεν θα είναι πλέον κριτήριο

Για τον ορισμό της πληττόμενης επιχείρησης ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το κράτος δεν θα μπει σε σε ποσοστά (μείωσης τζίρου) «γιατί αυτό έχει μία δυναμική, πρέπει να παρακολουθείς και να φιλτράρεις την πραγματική οικονομία. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, θεωρώ πως δεν θα ήταν μία ορθή επιλογή. Πάμε σε μία προσέγγιση η οποία εντάξει πολύ περισσότερους ΚΑΔ χωρίς να μπαίνουμε πια στη μείωση του ποσοστού».

Ωστόσο, υπογράμμισε, «όλες οι προσεγγίσεις δεν θα είναι ίδιες διότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό θέμα, το πόσο κοστίζουν τα 800 ευρώ αλλά και ένα ταμειακό θέμα το πόσο κοστίζουν οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων». Εξήγησε πως η αναλογία αυτή «είναι 1 προς 4, γι’ αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, είναι η πιο κρίσιμη άγνωστη παράμετρος στην εξίσωση το πότε θα τελειώσει παγκοσμίως η κρίση».

Για το ζήτημα των μισθών στο δημόσιο και τις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σενάριο μεταβολής τους.

Η χαμένη χρονιά του τουρισμού

Για τον ελληνικό τουρισμό και για την παραδοχή του υπουργού κ. Χατζηδάκη ότι η χρονιά χάθηκε ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε πως «ναι, από το επόμενο το επόμενο στάδιο θα κάνουμε στοχευμένες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, για τον τομέα της ενέργειας, για τον τουρισμό, για την ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, για τα αεροδρόμια και για άλλους κλάδους που έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα».

Τι είπε για τη γερμανική στάση

Μιλώντας για τη στάση της Γερμανίας στο πρόσφατο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «πρέπει να υπάρχει δημιουργική αλληλεγγύη στην Ευρώπη και ίδια προσβασιμότητα, γιατί είναι εξωγενές πρόβλημα». Εξήγησε πως η ελληνική οικονομία πλήττεται και γύρισε σε ύφεση το 2020. «Είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβουν οι χώρες του βορρά ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη».