Σταϊκούρας: Παράθυρο για μη καταβολή δώρου Πάσχα από επιχειρήσεις που πλήττονται- Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Σταϊκούρας: Παράθυρο για μη καταβολή δώρου Πάσχα από επιχειρήσεις που πλήττονται- Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο ΥπΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας (Α), συνομιλούν στη πρώτη μέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020 η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τη δυνατότητα εξαίρεσης της καταβολής του δώρου Πάσχα από τις επιχειρήσεις που πλήττονται. «Μην διανοηθείς να κόψεις το δώρο», το μήνυμα Τσακαλώτου.

Ανοιχτό είναι το ζήτημα της καταβολής δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση αξιολογεί εάν θα τους χορηγηθεί ή όχι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι είναι σε συνεχείς οι επαφές με το τραπεζικό σύστημα « ώστε μετά τα χρεωλύσια σε ενήμερους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ενέργειες και για τα φυσικά πρόσωπα».

«Τα 800 ευρώ είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού.Ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δίνουμε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου είναι 1 δισ. ευρώ και είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Αν προσθέσουμε αυτά που έχουμε δώσει στην δημόσια Υγεία – πάνω από 200 εκ. ευρώ – και το κόστος των μέτρων για τα μέτρα ειδικού σκοπού τότε το συνολικό ποσό υπερβαίνει κατά πολύ του 1% του ΑΕΠ. Κάνουμε λελογισμένη χρήση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «η έκταση του προβλήματος θα φανεί σε δύο μήνες». Ο κλάδος τουρισμού και μεταφορών πλήττεται σημαντικά. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες , πέραν των όσων ανακοινώθηκαν χθες, σημείωσε.

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει και ελληνικό χρέος, ήταν κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Σήμερα τα ξημερώματα η ΕΚΤ έριξε ένα νέο πακέτο στήριξης στην αγορά για να μειώσει το κόστος δανεισμού, ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Και γίνεται πρώτη φορά αναφορά στην Ελλάδα, από το 2015. Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση μετά το Γιούρογκρουπ, με την οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Θα ενισχυθεί η ρευστότητα. Η μείωση του κόστους δανεισμού θα γίνει ορατή από σήμερα, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», επισήμανε.

Τσακαλώτος: Μην διανοηθείς… 

Παρέμβαση-απάντηση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έκανε μέσω Διαδικτύου ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πέραν της προειδοποίησης «να μη διαννοηθεί» να κόψει το δώρο Πάσχα, ζητά εκ νέου οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας και έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.

«O κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι ‘δεν μπορεί να δεχθεί μια κριτική’ από εμάς. Αυτό θα ήταν δικό του πρόβλημα, αν ιδιώτευε. Όμως είναι υπουργός Οικονομικών. Οφείλει να σταματήσει να εστιάζει στο παρελθόν. Ο κόσμος ξέρει ποιες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα, ποιες μας έκαναν ουραγό της Ευρώπης, ποιες έφεραν τα μνημόνια και ποια μας έβγαλε από αυτά.

Ας αναλογιστεί γιατί τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαν και τόσο καλά στη δική του θητεία, για την ατολμία της δικής του κυβέρνησης, αλλά και του Eurogroup που συμμετέχει.

Όταν ο υπουργός αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας.

Μετά τις δηλώσεις βουλευτή της ΝΔ ότι ‘Ευχαριστούμε τον Ερντογάν γιατί έδωσε ευκαιρία στον Μητσοτάκη να δείξει το μέταλλό του’, έρχεται τώρα ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι έστω και με τον κορωνοϊό μειώσαμε το πλεόνασμα! Είναι τουλάχιστον προκλητικό, από τη στιγμή που και ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσουν μείωση του πλεονάσματος από το 2021.

Και κάτι ακόμα. Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι ‘αξιολογείται’ η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι, του θυμίζουμε ότι ‘αξιολογείται’ και ο ίδιος».

Ν. Καραθανασόπουλος: Κρατική ευθύνη η υγεία και η ασφάλιση. Να δοθεί το Δώρο Πάσχα

Κρατική και όχι ατομική ευθύνη είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, όπως ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά ταμεία, το οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει, είπε πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να συγκαλύπτεται πίσω από την ατομική ευθύνη η κρατική ευθύνη για προσλήψεις στην υγεία, για άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, για την 24ωρη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν επί ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι και την κοινωνική ασφάλιση, κυβερνήσεις και ΕΕ, την μετέτρεψαν σε ατομική ευθύνη με το σύστημα των τριών πυλώνων. Ειδικά για τα επαγγελματικά ταμεία υποστήριξε ότι λειτουργούν ως επενδυτές μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντλήσουν χρήμα οι αγορές. Πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις τους θα εξαρτώνται από την πορεία των χρηματαγορών και της καπιταλιστικής οικονομίας και θύμισε το παράδειγμα της «Enron» όπου χάθηκαν τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, επισήμανε πως είναι ανεπαρκείς για τους εργαζόμενους αφού δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημά τους και δεν μπορούν να αντιστρατευθούν τα αντεργατικά μέτρα, τα οποία, αξιοποιώντας σήμερα την πανδημία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν στο χέρι τους.

«Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χθες ομολόγησε ότι υπήρξαν 40.000 απολύσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει τι θα κάνει», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, σημειώνοντας: «Μας γεννά τεράστιο προβληματισμό η μη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το πρωΐ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “θα το δούμε”».

«Να μην σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες, διότι έτσι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ανοίγει η κερκόπορτα και το λέμε αυτό γιατί προσπαθείτε να διαμορφώσετε μια συλλογική και κοινή αντίληψη ότι επειδή υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις πρέπει όλοι να πληρώσουμε, όπως εγινε με την καπιταλιστική κρίση που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αλώβητοι βγήκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αν σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες ότι ο λαός θα αποδεχθεί να καταργηθούν και να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά του δικαιώματα για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που είχαν στο συρτάρι τους, είστε βαθιά γελασμένοι», τόνισε προσθέτοντας: «Η πανδημία να μη γίνει πρόσχημα για την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει».

Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η απαγόρευση των συναθροίσεων έως 10 άτομα δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπουν εμπόδια στους εργαζόμενους που αντιδρούν σε μέτρα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Μέρα25: Επικρίσεις κατά Σταϊκούρα για τις δηλώσεις του για το δώρο του Πάσχα

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε “καραντίνα” τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ που αναφέρθηκε σε «υπό αξιολόγηση αναστολή του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Προσθέτει ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κορονοϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

ΚΚΕ: Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο του Πάσχα

«Η συζήτηση, που άνοιξε γύρω από την αναστολή του δώρου Πάσχα, είναι πολύ επικίνδυνη. Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για το δώρο του Πάσχα» και τονίζει: «Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

Δήλωση – Απάντηση Σταϊκούρα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, ενώ η ΝΔ, ως το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης με ιδεολογικό πυρήνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που κατά κύριο λόγο διαχρονικά οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, το τιμά και το στηρίζει.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση- απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την καταβολή ή μη του δώρου του Πάσχα από επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορoνοϊού. Σημειώνεται ότι, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι θα αξιολογηθεί. Υπήρξε στη συνέχεια δήλωση του κ. Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρει προς τον υπουργό Οικονομικών «ούτε να το διανοηθεί (σ.σ. τη μη καταβολή του δώρου), ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα.

Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Την τρέχουσα περίοδο, οι κύριες μάχες δίνονται για τη δημόσια υγεία, τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Λυπάμαι που ο κ. Τσακαλώτος, αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, διολισθαίνει ταχύτατα σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού.

Το υπεύθυνο πρόσωπο που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα κατέρρευσε εντός ελαχίστου χρόνου.

Όμως, παρόλα αυτά, δεν μπορεί παρά να του απαντήσω.

1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί 5 χρόνια δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο της ανάπτυξης και που επί διακυβέρνησής του η οικονομία έτρεξε με μέσο εξαμηνιαίο ρυθμό 0,84%, πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,02%), δεν μπορεί με αξιοπιστία να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έπιασε φέτος το στόχο της ανάπτυξης και που επί διακυβέρνησής της η οικονομία έτρεξε με 1,62%, αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,10%).

2ον. Όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 8,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έναντι 0,9% στο πρώτο εξάμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2% στο δεύτερο εξάμηνο έναντι 0,4% στο πρώτο εξάμηνο, και οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,0% το δεύτερο εξάμηνο έναντι 4,8% στο πρώτο εξάμηνο.

3ον. Διαπιστώνουμε και σε επίπεδο τριμήνου μία θετική και ευοίωνη πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007. Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006.

4ον. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης με ιδεολογικό πυρήνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που κατά κύριο λόγο, διαχρονικά, οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, το τιμά και το στηρίζει.

5ον. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα, το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.

Προφανώς, δεν θα μπω αυτή την ώρα σε “ιδεολογικές σκιαμαχίες” και δεν θα αναλώσω περισσότερο χρόνο για να απαντήσω σε αυτονόητες ρήσεις του κ. Τσακαλώτου. Είναι σαφές ότι ο καθένας και η καθεμία που συμμετέχουμε στην πολιτική αξιολογούμαστε διαρκώς από τους πολίτες.

Εγώ σε ό,τι με αφορά έχω πλήρη συνείδηση αυτής της αλήθειας».