«Σταματήστε τον Σόρος»: Η Ουγγαρία ποινικοποιεί με νόμο τη βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες

«Σταματήστε τον Σόρος»: Η Ουγγαρία ποινικοποιεί με νόμο τη βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες
epa06824628 Hungarian Members of Parliament vote on the amendment of the basic law or constitution concerning migration concerning migration during the session of the Parliament in Budapest, Hungary, 20 June 2018. Lawmakers have passed the amendment forbiding the settlement of foreign population in Hungary and confirming the fundamental principle about the right of the state to define who are allowed to live on its territory. EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Το κοινοβούλιο της χώρας πέρασε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δένει τα χέρια των ΜΚΟ.

 

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον επονομαζόμενο νόμο “Σταματήστε τον Σόρος” που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Ο νόμος αυτός, που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στοχεύει “τους οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης” και υιοθετήθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 18 κατά.

Με βάση τον νόμο αυτό μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους όποιος παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία, από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν, εφόσον η ζωή τους δεν απειλείται άμεσα.

Είχε προηγηθεί μια αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει “τη σύνθεση του πληθυσμού” της Ουγγαρίας, μια διατύπωση που έχει ως στόχο να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ενισχύουμε την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας. Με αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύουμε την εγκατάσταση ξένων πληθυσμών στην Ουγγαρία”, τόνισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι “τιμά τη βούληση των Ούγγρων” πολιτών που της έδωσαν την εντολή αυτή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αυτά τα μέτρα ενισχυμένης προστασίας “είναι αναγκαία επειδή η μεταναστευτική πίεση που πλήττει την Ευρώπη είναι συνεχής”, προστίθεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρεται επίσης ότι “η πολιτική των Βρυξελλών υπέρ της μετανάστευσης απειλεί τη χώρα μας που μπορεί να κατακλυστεί από μετανάστες”.

Ο νόμος φέρει το όνομα του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρικής καταγωγής και κατηγορείται από τη Βουδαπέστη ότι ενορχήστρωσε, μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ελέγχει, τη “μαζική μετανάστευση” προς την ΕΕ, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά επίσης πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την “υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού”. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.

Την Τρίτη, σε άλλο νομοσχέδιο, το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης την επιβολή φόρου ύψους 25% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Το ίδρυμα Open Society του Σόρος, που χρηματοδοτεί πολλές μκο στην Ουγγαρία και σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε φέτος την άνοιξη ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία, μετά την επίθεση που δέχεται εδώ και έναν χρόνο στη χώρα αυτή. Θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο.