Stan Kroenke: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που οδήγησε τους Denver Nuggets στο πρώτο τους πρωτάθλημα στο NBA

Stan Kroenke: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που οδήγησε τους Denver Nuggets στο πρώτο τους πρωτάθλημα στο NBA
epaselect epa09754595 Los Angeles Rams owner Stan Kroenke (center) holds up the Vince Lombardi Trophy after the Los Angeles Rams defeated the Cincinnati Bengals to win Super Bowl LVI at SoFi Stadium in Inglewood, California, USA, 13 February 2022. The annual Super Bowl is the Championship game of the NFL between the AFC Champion and the NFC Champion and has been held every year since January of 1967. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχος έχει στην κατοχή του ένα από τα πολυτιμότερα αθλητικά χαρτοφυλάκια.

Ο Stan Kroenke εδώ και πολύ καιρό αποφεύγει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, δικαιολογώντας το παρατσούκλι του “Silent Stan“, ωστόσο, ο μεγιστάνας των ακινήτων συνεχίζει να εμφανίζεται στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ομάδες του δεν μπορούν να σταματήσουν να κερδίζουν.

Ο Kroenke έχει συγκεντρώσει το πιο πολύτιμο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων στα ομαδικά αθλήματα και οι σύλλογοί του βιώνουν ένα πρωτοφανές καυτό σερί. Τον Φεβρουάριο του 2022, οι Los Angeles Rams κέρδισαν το Super Bowl LVI. Τέσσερις μήνες αργότερα, οι Colorado Avalanche το Stanley Cup. Οι Colorado Mammoth κέρδισαν επίσης τίτλο στη National Lacrosse League την περασμένη άνοιξη, ενώ και η Άρσεναλ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Το αποκορύφωμα ήρθε με τους Denver Nuggets που κατέκτησαν την Τρίτη τα ξημερώματα τον πρώτο τους τίτλο στο NBA.

«Ο Stan είναι μια ιστορία επιτυχίας μιας νύχτας που δουλευόταν για 30 χρόνια», δήλωσε ο μακροχρόνιος σύμβουλος του NFL Marc Ganis σε μια τηλεφωνική συνέντευξη για το Sportico. «Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για την επιμονή και την υπομονή του».

Ο 75χρονος Kroenke που γεννήθηκε στην Κολούμπια του Μιζούρι το 1947, αγόρασε το πρώτο του μερίδιο σε αθλητική ομάδα το 1995 – ένα μειοψηφικό πακέτο στους Rams που βοήθησε τη Georgia Frontiere να μεταφέρει την ομάδα από το Λος Άντζελες στο Σεντ Λούις. Το 2000 απέκτησε τους Nuggets, την Avalanche και την αρένα τους – Pepsi Center, η οποία από τότε μετονομάστηκε Ball Arena – για 450 εκατομμύρια δολάρια. Μια δεκαετία αργότερα, ο Kroenke άσκησε το δικαίωμά του να αγοράσει το 60% των Rams που του έλειπς σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ομάδα στα 750 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσθεσε επίσης ομάδες ποδοσφαίρου στο ρόστερ του: Αγόρασε τους Κολοράντο Ράπιντς του MLS το 2004 και λίγο μετά άρχισε να αγοράζει μετοχές στην Άρσεναλ και έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης το 2018.

Ο Kroenke ήταν πρωτοπόρος στο μοντέλο ιδιοκτησίας πολλών ομάδων σε διαφορετικά πρωταθλήματα. Τα περιουσιακά στοιχεία του αθλητικού χαρτοφυλακίου του Kroenke ανέρχονται συνολικά σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η καθαρή περιουσία του είναι 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση τόσο στο NBA όσο και στο NFL μεταξύ των πλουσιότερων ιδιοκτητών – ο Steve Ballmer (115 δισεκατομμύρια δολάρια) ηγείται του NBA και ο Rob Walton (65 δισεκατομμύρια δολάρια) στην κορυφή του NFL. Ο Kroenke, ο οποίος είναι παντρεμένος με τηn κληρονόμο της Walmart, Ann Walton Kroenke, δημιούργσε την περιουσία από την αγορά ακινήτων. Έχει εφαρμόσει την τεχνογνωσία του από το real estate στον αθλητισμό, κυρίως με το SoFi Stadium των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ανάπτυξη γύρω από το Hollywood Park.

SoFi Stadium in Inglewood, California Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
SoFi Stadium in Inglewood, California

Η αθλητική ιδιοκτησία του Kroenke δεν ήταν πάντα το γκραν σλαμ που είναι τώρα. Η επιτυχία ακολούθησε μετά από μια μεγάλη σειρά απογοητεύσεων. Οι Avalanche ήταν φανταχτεροί όταν ανέλαβε ο Kroenke, αλλά η ομάδα έχασε τα πλέι οφ έξι φορές σε επτά χρόνια πριν από το τρέχον σερί έξι συνεχόμενων επιτυχιών. Οι Nuggets κέρδισαν μόνο δύο σειρές πλέι οφ μεταξύ 1995 και 2018. Οι Rams είχαν 13 συνεχόμενες σεζόν χωρίς νίκη πριν από τη σεζόν του 2017. Η Άρσεναλ απέτυχε να προκριθεί στα τελευταία έξι τουρνουά του UEFA Champions League.

Ωστόσο, η υπομονή του Kroenke είναι εμφανής στις προπονητικές θητείες των franchise του. Ο Michael Malone (προσλήφθηκε από τους Nuggets το 2015), ο Sean McVay (προσλήφθηκε από τους Rams το 2017) και ο Jared Bednar (προσλήφθηκε από τους Avalanche το 2016) όλοι κατατάσσονται μεταξύ των έξι προπονητών με τη μεγαλύτερη θητεία στα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ganis λέει ότι η αντίληψη ότι ο Kroenke νοιάζεται περισσότερο για την αυτοκρατορία του real estate παρά για τις αθλητικές του ομάδες είναι λανθασμένη. «Είναι πραγματικά ένας πολύ παθιασμένος λάτρης των σπορ», είπε ο Ganis στο Sportico, «αλλά είναι της παλιάς σχολής όπου δεν δείχνει τα συναισθήματά του σε όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10