Standard & Poor’s: Ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, με ασπίδα τον Τουρισμό

Standard & Poor’s: Ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, με ασπίδα τον Τουρισμό
epa05887375 (FILE) - The offices of Standard and Poor's in New York, New York, USA, 28 April 2010 (reissued 04 April 2017). Standard and Poor's on 03 April 2017 downgraded South Africa's sovereign credit rating to BB+, after President Zuma had re-shuffled the country's cabinet by sacking Finance Minister Pravin Gordhan on 31 March. EPA/JUSTINE LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αξιολογηθεί αρνητικά αν αποδυναμωθεί περισσότερο του αναμενομένου

Aνάπτυξης 3,5% «βλέπει» για την ελληνική οικονομία το 2022 η Standard and Poor’s, με ώθηση από τον Τουρισμό. Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 3,3% το 2023, με το χρέος να παραμένει σε πτωτική τροχιά στο 169,5% το 2022 και το 162,3% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,1% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 2% το 2024.  

Όπως λέει η Standard&Poor’s, «τον Μάιο του 2022 αναβαθμίσαμε την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αντανακλά την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, καθώς επίσης και τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα της».

Όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι προοπτικές για την Ελλάδα το 2023 παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιες, αν και το τεράστιο μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανία και τη διάρκειά του. Η αυξανόμενη πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας αυτό το φθινόπωρο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά βάρη, ο αμερικανικός επισημαίνει πως, παρά τον αυξημένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης, που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 6,4% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Επίσης, έχει πολύ χαμηλό κόστος χρέους, καθώς το χρέος με ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ αποτελεί τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεών της χώρας, κάτι που καθιστά τη δημοσιονομική της θέση λιγότερο ευαίσθητη σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας που υπολογίζονται στο 17% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας. 

Outlook: Σταθερό

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία του οίκου S&P ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των policy makers θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αξιολογηθεί αρνητικά αν αποδυναμωθεί περισσότερο του αναμενομένου ή εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.