Standard & Poor’s: Δεν είναι πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή επίσημου τομέα

Standard & Poor’s: Δεν είναι πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή επίσημου τομέα

Ο οίκος αξιολόγησης ξεκαθαρίζει τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν πληρώσει μη ιδιώτες επενδυτές.

Η αθέτηση πληρωμής δόσης της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός (default event) για την Standard & Poor’s, διευκρίνισε ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, Μόριτζ Κρέμερ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο αναλυτής της Standard & Poor’s εκτίμησε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα αποτύχει σύντομα να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς ιδιώτες ομολογιούχους, λέγοντας πως η πραγματική καταληκτική προθεσμία δεν συνδέεται με την αποπληρωμή του ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου αλλά τοποθετείται τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ορισμένα από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

«Εάν δεν πληρώσουν αυτό το ποσό, η εκτίμησή μου είναι πως θα καταστεί αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», είπε ο Κρέμερ και πρόσθεσε: «Με τις τρέχουσες συνθήκες ίσως απλώς να είναι ζήτημα χρόνου πότε θα σημειωθεί η χρεοκοπία».

Ο Κρέμερ σημείωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου πιθανώς δεν επαρκούν και για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν μπορούν να ξύσουν άλλο το βαρέλι», είπε.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ήδη αυτή την είδηση δια στόματος Δημήτρη Μάρδα, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, τα χρήματα του δημοσίου επαρκούν για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων Ιουνίου.

Τέλος, ο Μόριτζ Κρέμερ αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος το οποίο χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο», ειδικά για το λόγο ότι η χώρα δεν έχει επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το βράδυ η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «CCC» από «CCC+».