Η Starbucks συνεργάζεται με την Alibaba για να φέρει το delivery καφέ στην Κίνα

Η Starbucks συνεργάζεται με την Alibaba για να φέρει το delivery καφέ στην Κίνα

Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η υπηρεσία παράδοσης καφέ μέσω της υπηρεσίας Ele.me του κινεζικού κολοσσού.

της Erin Corbett

Η Starbucks πρόκειται να ξεκινήσει μια συνεργασία με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd. για την παράδοση τροφίμων και ποτών στην Κίνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η συμφωνία της εταιρείας καφέ με την υπηρεσία παράδοσης τροφίμων Ele.me, της Alibaba, πρόκειται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, και η σύμπραξη θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας. Παρόλο που η Starbucks δεν σχολίασε συγκεκριμένα τη συμφωνία με την Ele.me, είχε πει στο παρελθόν ότι σχεδίαζε να συνεργαστεί με έναν εταίρο για την παροχή υπηρεσιών delivery στην Κίνα.

«Ξεκινάμε αυτό το φθινόπωρο στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, και σχεδιάζουμε να επεκταθούμε σε ολόκληρη τη χώρα όπως θα μπαίνουμε στο 2019», δήλωσε η Belinda Wong, διευθύνουσα σύμβουλος της Starbucks China. Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου η εταιρεία κατέγραψε επιβράδυνση κερδών στο τελευταίο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, στα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, που έληξε την 1η Ιουλίου, η Starbucks κατέγραψε πτώση 2% στις συγκρίσιμες πωλήσεις σε καταστήματα στην Κίνα. «Το πρόβλημα είναι ότι η Starbucks δεν θεωρείται πλέον ένα φιλόδοξο brand», δήλωσε ο Shaun Rein, διευθύνων σύμβουλος της China Market Research Group, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στον νεοεισαχθέντα ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένης της νεοφυούς εταιρείας καφέ Luckin Coffee στο Πεκίνο. Τους τελευταίους επτά μήνες, η Luckin άνοιξε 660 καταστήματα, όπου ο καφές καβουρντίζεται εκείνη τη στιγμή και στη συνέχεια παραδίδεται στους πελάτες με delivery όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

«Ο καφές της Luckin έχει καλύτερη γεύση και είναι φθηνότερος», επισημαίνει η 32χρονη επιχειρηματική αναλύτρια Lin Jinghan, και προσθέτει ότι η Luckin προσφέρει τη δυνατότητα παράδοσης της παραγγελίας απευθείας στον εργασιακό χώρο των πελατών, γεγονός που την καθιστά μια πιο βολική επιλογή.

«Αν και οι νεοεισερχόμενοι ανταγωνιστές στην αγορά του καφέ έχουν επιλέξει να εστιάσουν στο delivery, σε συνδυασμό με πολύ καλές προσφορές, οι πελάτες συχνά συμβιβάζονται, όταν πρόκειται για την ποιότητα, την συνολική εμπειρία και την επιχειρηματική βιωσιμότητα μιας εταιρείας», τόνισε η Wong μιλώντας σε αναλυτές.

Και προσέθεσε το εξής: «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα υπηρεσία delivery θα ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ που αναμένουν οι πελάτες μας στην Κίνα από την “εμπειρία” Starbucks».

Φωτογραφία: Business Wire