«Starlink – εδώ. Ευχαριστώ, @elonmusk»

«Starlink – εδώ. Ευχαριστώ, @elonmusk»
13 August 2021, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla CEO, stands at a press event at the Tesla Gigafactory site. On the same day, the CDU Federal Chairman and Minister President of North Rhine-Westphalia, Laschet, visited the Tesla plant currently under construction. The first vehicles are expected to roll off the production line in Grünheide near Berlin from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 units of the compact Model 3 and Model Y series here each year. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/POOL/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τα δορυφορικά πιάτα της Starlink του Elon Musk έφτασαν στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ο CEO της SpaceX «τιτίβισε» ότι η τεχνολογία επρόκειτο να σταλεί άμεσα στη χώρα.

του Eamon Barrett

Λίγες ώρες αφότου ο Elon Musk υποσχέθηκε στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, ότι θα βοηθούσε την κυβέρνηση να συνδεθεί με το δορυφορικό δίκτυο Ίντερνετ της SpaceX στέλνοντας τερματικά Starlink στην εμπόλεμη ζώνη, ο Musk φαίνεται ότι το έκανε πράξη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Fedorov ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός φορτηγού του στρατού που ήταν φορτωμένο με σταθμούς βάσης για τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου Starlink της SpaceX, μαζί με ένα απλό μήνυμα: «Starlink – εδώ. Ευχαριστώ, @elonmusk».

Το στόρι

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, ο Fedorov απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον Musk μέσω Twitter, για να παρακαλέσει τον ιδρυτή της SpaceX να επεκτείνει την κάλυψη του Starlink στην Ουκρανία, καθώς η χώρα αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Την επόμενη, ημέρα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ο Musk, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, απάντησε στο tweet του Fedorov και ανακοίνωσε ότι το δίκτυο Starlink ήταν πλέον ενεργό στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «περισσότεροι τερματικοί σταθμοί είναι τώρα καθ’ οδόν».

Τα τερματικά είναι δορυφορικά πιάτα, τα οποία χρειάζονται οι χρήστες του Starlink για να επικοινωνούν με το σύνολο δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς της εταιρείας. Η Starlink παρέχει μια υπηρεσία διαδικτύου μεταδίδοντας σήματα από επίγειους πύργους στο διάστημα, ανακλώντας τα από τους δορυφόρους και υποκλέπτοντας το σήμα που επιστρέφει μέσω δορυφορικού πιάτου.

Την Κυριακή, ο Fedorov έστειλε στη συνέχεια ένα άλλο tweet για να ευχαριστήσει τον πρέσβη της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για τη διευκόλυνση των «γρήγορων αποφάσεων που σχετίζονται με την αδειοδότηση και την πιστοποίηση που μας επέτρεψαν να ενεργοποιήσουμε το Starlink στην Ουκρανία».

Το tweet υποδηλώνει ότι το Starlink δεν ήταν διαθέσιμο στο παρελθόν λόγω διοικητικών και όχι τεχνικών εμποδίων.

Η μεταφορά

Το tweet του Fedorov δεν ξεκαθαρίζει επίσης ποια πόλη έλαβε τα πιάτα. Είναι πιθανό τα τερματικά uplink να ενταχθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι ρωσικά στρατεύματα φέρονται να έχουν περικυκλώσει την πόλη. Ένας χρήστης του Twitter – ένας πολιτικός μηχανικός του οποίου το βιογραφικό αναφέρει ότι βρίσκεται στο Κίεβο – ισχυρίζεται ότι έχει ήδη παραλάβει ένα πιάτο Starlink και λέει ότι είναι σε λειτουργία.

Δεν είναι σαφές πώς η SpaceX κατάφερε να μεταφέρει τα τερματικά της Starlink στην Ουκρανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ η χώρα – παραλήπτης διεξάγει πόλεμο. Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Η εταιρεία πιθανώς μετέφερε αεροπορικώς τα δορυφορικά πιάτα στην Ευρώπη, απευθείας από την τοποθεσία παραγωγής της στην Καλιφόρνια, και συνεργάστηκε με τους Ουκρανούς αξιωματούχους για να τα παραλάβουν από τα σύνορα.

Η προειδοποίηση

Αν και πολλοί στο διαδίκτυο επικρότησαν την ταχεία ανταπόκριση του Musk στην έκκληση του Fedorov, τουλάχιστον ένα άτομο απηύθυνε μια προειδοποίηση – ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στο ινστιτούτο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Scott-Railton προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποκλέψει τα σήματα uplink που μεταδίδονται από τα δορυφορικά πιάτα Starlink, να εντοπίσει τη θέση του πιάτου, και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να συντονίσει πυραυλικά πλήγματα.

Πηγή: fortune.com