Startups in Greece 2019: Πώς το EquiFund επηρεάζει το ελληνικό οικοσύστημα

Startups in Greece 2019: Πώς το EquiFund επηρεάζει το ελληνικό οικοσύστημα
Το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital αποτυπώνει την επίδραση των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων.

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) δημοσίευσε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα εκτενές report, με σκοπό την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και των προφίλ των startups στην Ελλάδα. Το 2019 αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά, καθώς κλείνουν σχεδόν δύο χρόνια από την ενεργοποίηση του EquiFund. Για πρώτη φορά καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στη δήλωση του EIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) στο report: «Οι διαχειριστές των funds που υποστηρίζονται από το EquiFund έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν το ελληνικό οικοσύστημα VC απευθυνόμενοι σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς […], ενώ έχουν επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινότητας startups […] κι έχουν βοηθήσει να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα του προγράμματος, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση ενδιαφέροντος από επενδυτές εκτός Ελλάδας, που συμμετέχουν πιο συχνά απ’ ότι στο παρελθόν.»

Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τα πιο επιτυχημένα ελληνικά startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2019 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Found.ation συνεργάστηκε με το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund, για να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των ελληνικών εταιρειών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους (στάδια pre-seed και seed), να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης και να χτίσει το προφίλ τους.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • 60 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές startups μέχρι στιγμής μέσω του μηχανισμού EquiFund. Οι 74 εταιρείες που έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεντρώσει συνολικά 180 εκατ. ευρώ με τη συμβολή και άλλων επενδυτών.
  • Για κάθε 1 ευρώ που έχει επενδυθεί μέσω EquiFund VCs, οι startups έχουν λάβει άλλο 1 ευρώ από άλλους επενδυτές σε ακόλουθους γύρους χρηματοδότησης. Συνολικά, για κάθε 1 ευρώ μέσω EquiFund, οι startups έχουν λάβει επιπλέον 2 ευρώ από άλλους επενδυτές.
  • Οι startups που έχουν ενισχυθεί μέσω EquiFund είναι πιο νέες (<4 χρόνια) συγκριτικά με τις startups που λάμβαναν χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια (<8 χρόνια).
  • 8 από τις 10 startups που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέχρι σήμερα, έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί και μέσω EquiFund. Συγκεκριμένα, το 25% όλων των επενδυτικών γύρων περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ενός EquiFund VC. Οι Για τις εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω EquiFund, η συμμετοχή του προγράμματος αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 33% της συνολικής χρηματοδότησης που έχουν συγκεντρώσει.
  • Το ελληνικό οικοσύστημα των startup εξακολουθεί να προτιμά τις B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου και της Αγροδιατροφής αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Ανοδική πορεία σημειώνουν και άλλοι τομείς όπως ο Τουρισμός και η Ενέργεια.

Στο άρθρο γνώμης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, που φιλοξενείται στο report, αναφέρεται: «Οι startups είναι η ουσία της επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικότητα σημαίνει σταθερή ανάπτυξη. Ως Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη επαρκούς πρόσβασης σε σπουδαίες ιδέες, ταλέντο και χρηματοδότηση.»