Οι startups των τεσσάρων ημερών

Οι startups των τεσσάρων ημερών

Εκεί όπου δεν εφαρμόζεται ο κανόνας του «δουλεύουμε μέρα-νύχτα», αλλά τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Η Treehouse LLC είναι μια εταιρεία μόλις τεσσάρων ετών, εδρεύει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ειδικεύεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού software για web developers, φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων και επίδοξους επιχειρηματίες και έχει συγκεντρώσει $12,6 εκατ. σε seed και Series-B χρηματοδότηση. Και κάθε Παρασκευή είναι κλειστά.

Πελάτες και επενδυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την εβδομάδα των 32 ωρών που εφαρμόζει. Οι 80 υπάλληλοί της εργάζονται Δευτέρα με Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκουράζονται και περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους.

Αυτό ακριβώς ήταν το όραμα του ιδρυτή της, του 37χρονου Ryan Carson που, όπως δηλώνει σε συνεντεύξεις του, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του διαφορετικά. Κάθε Παρασκευή πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο και περνά την υπόλοιπη μέρα με τη σύζυγό του κάνοντας βόλτες και πίνοντας καφέ. Σαν ραντεβού.

Η άποψη του Carson για την επιτυχία μίας εταιρείας απέχει πάρα πολύ από εκείνη της Silicon Valley σύμφωνα με την οποία το να δουλεύεις 24/7 είναι ο μόνος τρόπος όχι να πετύχεις, αλλά και να αποφύγεις τον επιχειρηματικό «θάνατο». Ίσως για αυτό η Treehouse δεν βρίσκεται στη Silicon Valley.

Η τάση έχει και άλλους εκπροσώπους. Η εταιρεία software BambooHR στη Γιούτα έχει παρόμοια πολιτική, όπως και ElMejorTrato.com. Η Basecamp, εταιρεία online project management και collaboration με έδρα στο Σικάγο, έχει εφαρμόσει τετραήμερη εργασία από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και πενθήμερη τον υπόλοιπο χρόνο.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Την «εξυπνότερη» εργασία, σε αντίθεση με τη σκληρότερη η οποία είναι η στάνταρ πρακτική για κάθε startup που φτάνει να γίνει η εταιρεία του 1 δισ. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για ατελείωτα ξενύχτια, για υπαλλήλους που κοιμούνται στο πάτωμα, κάτω από τα γραφεία τους και μέσα σε ντουλάπες. Η CEO της Yahoo! Marissa Mayer έχει δηλώσει πως όταν ήταν στη Google ήταν σύνηθες να δουλεύει 130 ώρες την εβδομάδα. Και η διασημότερη συμβουλή του Michael Arrington, ιδρυτή του TechCrunch ήταν «Η δουλειά στη startup είναι σκληρή. Δούλευε περισσότερο, κλάψε λιγότερο και κόψε τη γκρίνια». Είναι η γνωστή νοοτροπία του «αν δεν δουλεύεις μέρα-νύχτα δεν σε νοιάζει η δουλειά σου και δεν θα πετύχεις». Ισχύει; Όταν όλοι οι ανταγωνιστές σου το εφαρμόζουν, ίσως και ναι.

Οι περισσότεροι ιδρυτές startup θα σου πουν πως όταν έχεις να ανταγωνιστείς κολοσσούς δισεκατομμυρίων που θέλουν να σε καταστρέψουν από την πρώτη μέρα, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να είσαι 24/7 στο πρότζεκτ σου αν θες να υπάρχεις αύριο. Ο Carson έχει άλλη άποψη: «Θυμάμαι όταν δούλευα 20 ώρες το 24ωρο για μία εταιρεία web development», αναφέρει σε συνεντεύξεις του. «Κοιμόμουν στο πάτωμα και είχα παραισθήσεις και ζαλάδα. Και όλα αυτά για να φτιάξουμε το site μιας εταιρείας τσιγάρων. Πού σε οδηγεί αυτό; Πουθενά».

Μέσα σε τέσσερα χρόνια στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Treehouse έχουν ενταχθεί 103.000 φοιτητές, ο τζίρος της σε σχέση με πέρσι διπλασιάστηκε και έχει σχεδόν μηδενική διαρροή εργαζομένων· κανείς δεν θέλει να φύγει.

Μήπως αυτό είναι ένα μάθημα για κάθε startup;