Σταθάκης: Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού χωροταξικού σχεδίου με ευρύτερη πολιτική συνεννόηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα βγει πράξη αναδάσωσης για το Νέο Βουτζά και θα καθαριστεί η περιοχή. Οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων.

«Η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσθέτοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή. Επίσης είπε «πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο γι’ αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές. Όπως τόνισε «η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία».

Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είπε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. Δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία. Ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί.

«Υπάρχουν αυθαίρετα με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλα που δεν εντάσσονται λόγω καταπάτησης ή άλλων λόγων. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως έχει αποκατασταθεί το 80% των υποσταθμών της ΔΕΗ και 6.200 συνδέσεις που καταστράφηκαν. Η επανασύνδεση των οικιών προϋποθέτει να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν την τελική αποτίμηση και τελική σύνδεση. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοπικά γραφεία σε αυτή την περιοχή για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά στο περιβάλλον δήλωσε πως το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή, ενώ ο Νέος Βουτζάς είναι. Θα βγει πράξη αναδάσωσης για την περιοχή και θα καθαριστεί. Οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων.

Χαρακτήρισε τους Δασικούς Χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση λέγοντας πως στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100%. Δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι δάσος. Το ίδιο θα γίνει και με τις παραλίες. Ολοκληρώνοντας όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά για την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων.

Για τα ρέματα ο κ. Σταθάκης είπε ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησής τους από τους Δήμους, κάτι που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη πρόστιμα σε ιδιώτες και Δήμους για κατάληψη ρεμάτων.

Σ. Φάμελλος: Αυτό που οφείλουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι έργα ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό το κακό

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι έργα και παρεμβάσεις, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό το κακό» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνει ότι «πέρα από την παράμετρο πιθανού εμπρησμού, η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε», προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικές της κυβέρνησης, φυσικά στην πολιτική προστασία, αλλά και στην ανθεκτικότητα των υποδομών, των οικισμών και των πόλεων. Διότι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα η προτεραιότητα είναι πάντα η ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι τις ημέρες αυτές, τις πρώτες μετά την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, πρέπει να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση οριοθέτηση της καμένης έκτασης, στην αξιολόγηση των κτιρίων και στην προώθηση των αποζημιώσεων για τους πολίτες και τους επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών, προσθέτοντας ότι «ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις με τους δασικούς χάρτες, απάντησε ότι επί 40 χρόνια «δεν υπήρχε ούτε η πολιτική τόλμη, ούτε η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί η κανονικότητα και στην ύπαιθρο και στις ζώνες κατοικίας και τουρισμού».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και «ήδη έχει προχωρήσει στην ανάρτηση τουλάχιστον 45% των δασικών χαρτών και έχει συμβασιοποιήσει τις μελέτες για την υπόλοιπη. Οι αναρτήσεις θα ολοκληρωθούν το 2019 και αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση των επικαιροποιημένων δασικών χαρτών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Υπογράμμισε ότι η κήρυξη αναδάσωσης είναι συνταγματική επιταγή και ότι η δασική νομοθεσία θα τηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις, διευκρινίζοντας ότι η άμεση κήρυξη αναδασωτέας περιοχής σύμφωνα με την νομοθεσία «δεν αφορά στις εκτάσεις που έχουν νόμιμες πράξεις της Διοίκησης, όπως πράξεις χαρακτηρισμού για αγροτεμάχια και νόμιμες οικοδομικές άδειες».

Ο κ. Φάμελλος επέρριψε ευθύνες στο κεντρικό και τοπικό πολιτικό σύστημα που «έκλεινε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μάτια, για να μη πω ότι στήριξε την πρακτική της αυθαιρεσίας», σημειώνοντας ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και με τον νέο νόμο για τον αιγιαλό που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει δυνατότητα καταπατήσεων.

Ειδικά για την Αν. Αττική είπε ότι μέσω των «πολεοδομικών εργαλείων που έχουμε δημιουργήσει θα υπάρχει δυνατότητα να μην ξαναχτιστούν οι συγκεκριμένες περιοχές με βάση το υπάρχον αδιέξοδο μοντέλο, αλλά να εφαρμοστούν πολεοδομικά σταθερότυπα, ώστε οι κατοικίες να ανταποκρίνονται στο ποιοτικό περιβάλλον της Ελλάδας και κυρίως να μην προσβάλλουν την ανθρώπινη ζωή».

Για τις παραλίες ανέφερε ότι την τελευταία διετία «παραχωρούνται και αξιοποιούνται με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τους κανόνες προστασίας της φύσης, στις προστατευόμενες περιοχές, όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις που έχουμε υπογράψει».

«Ο αιγιαλός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων αγαθών αλλά και θέμα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας» καταλήγει στην συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος.