Σταθάκης: Η Eurostat καταρρίπτει τον μύθο περί ακραίων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Σταθάκης: Η Eurostat καταρρίπτει τον μύθο περί ακραίων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλά σε εκδήλωση του ΟΟΣΕ για θέματα ενέργειας, Αθήνα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Ο υπουργός Ενέργειας τονίζει ότι σε 12μηνη βάση οι τιμές στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 6%, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης.

«Τα στοιχεία της Eurostat καταρρίπτουν τον μύθο περί ακραίων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς. Όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών αλλά τελικά αυτές μειώθηκαν, παρότι ήταν ήδη σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωζώνης». Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του με αφορμή τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος στις χώρες – μέλη της Ευρωζωνης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurostat.

«Εδώ και καιρό, τονίζει ο υπουργός, στελέχη της αντιπολίτευσης αναμασούν μια κινδυνολογία περί επικείμενων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος. Πλην όμως», προσθέτει, «από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat, σχετικά με το κόστος που είχε το β΄ εξάμηνο του 2017 η ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά, προκύπτει ότι:

– Σε 12μηνη βάση οι τιμές στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 6%, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι σε 8 κράτη-μέλη οι τιμές αυξήθηκαν και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,1%).

– Η μέση τιμή των 100 kWh στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 16,2 ευρώ, περίπου 35% χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (21,8 ευρώ).

– Στην Ελλάδα το 33% της τελικής τιμής αφορά φορολογικές επιβαρύνσεις, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (44%).

– Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποφέρουν ήδη καρπούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ