Σταθάκης: Στο 1,5% και όχι στο 2,5% η ύφεση – Χουλιαράκης: Ρύθμιση χρέους μετά την αξιολόγηση

Σταθάκης: Στο 1,5% και όχι στο 2,5% η ύφεση – Χουλιαράκης: Ρύθμιση χρέους μετά την αξιολόγηση
Ï õðïõñãüò Ïéêïíïìßáò, ÁíÜðôõîçò êáé Ôïõñéóìïý Ãéþñãïò ÓôáèÜêçò ìéëÜåé áðü ôï âÞìá êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò åðß ôùí Ðñïãñáììáôéêþí Äçëþóåùí ôçò ÊõâåñíÞóåùò óôç ÂïõëÞ, ÔåôÜñôç 7 Ïêôùâñßïõ 2015. Óõíå÷ßæåôáé êáé óÞìåñá ç áíÜãíùóç ôùí ðñïãñáììáôéêþí äçëþóåùí ôçò êõâÝñíçóçò, ìå ôïðïèåôÞóåéò õðïõñãþí êáé âïõëåõôþí, ìåôÜ ôç ðñï÷èåóéíÞ åíáñêôÞñéá ïìéëßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá. Ç äéáäéêáóßá ïëïêëçñþíåôáé ôá ìåóÜíõ÷ôá, ïðüôå ç êõâÝñíçóç ëáìâÜíåé øÞöï åìðéóôïóýíçò ìå öáíåñÞ ïíïìáóôéêÞ øçöïöïñßá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Τα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής έθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο 1,5% μπορεί να περιοριστεί η ύφεση φέτος αντί για το 2,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί, εκτίμησε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα προκύψει λόγω της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, των ηπιότερων από τις αναμενόμενες αρνητικών συνεπειών των capital controls και της εξασφάλισης 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δόση κοινωνικής πολιτικής και εξαρτάται από την εφαρμογή πέντε κομβικών, όπως τα χαρακτήρισε, σημείων:

– Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν εσφαλμένες γιατί δεν αντιμετώπισαν το θέμα αυτό.

– Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

– Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

– Την ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών.

– Την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια ισχυρή αναβάθμιση, ώστε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό βαθμό εξωστρέφειας και να προσανατολίζεται στη διεθνή αγορά», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

Χουλιαράκης: Μεγάλο στοίχημα η ανάσχεση της ύφεσης

«Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας απόψε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθεί στους εξής στόχους:

– Την οικονομική σταθερότητα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ήδη με τη συμφωνία του Αυγούστου, η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ερχόμενη τριετία, εμπέδωσε κλίμα εμπιστοσύνης και με τη θεσμοθέτηση τις επόμενες ημέρες του δημοσιονομικού συμβουλίου, θα αφήσει την παραγωγή ελλειμμάτων στην ιστορία.

– Την άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπει η νέα συμφωνία, είναι μικρότεροι από εκείνους που προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι ηπιότεροι αλλά υπαρκτοί». Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική όσο ήπια και αν είναι παράγει υφεσιακά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρότεινε τρεις τρόπους για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αναδιανομή του κόστους της προσαρμογής υπέρ των ασθενέστερων:

– Την αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων.

– Την ενίσχυση της οικονομίας με εξόφληση φέτος 3,1 δισ. από τα 7 δισ. που είναι οι οφειλές του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία.

– Τη ρύθμιση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.