Σταθερές οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο

Σταθερές οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ως η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάρτιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,3%, χωρίς αλλαγή από τον Μάρτιο και εντός των εκτιμήσεων.

Ο δομικός PCE -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,8% (χωρίς μεταβολή και εντός των εκτιμήσεων), ενώ σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% (έναντι 0,3% τον Μάρτιο και εντός των εκτιμήσεων).

Τα στοιχεία έρχονται καθώς αγορές και επενδυτές αναμένουν το πότε η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των βασικών της επιτοκίων, τα οποία διατηρεί στο εύρος 5,25%-5,50% σήμερα με στόχο την υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%.

Η Fed έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022 σε μια προσπάθεια να δροσίσει τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν αρχικά ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ερχόταν τον Μάρτιο, η οποία στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Ιούνιο και τώρα για τον Σεπτέμβριο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,7% τον Μάρτιο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μετριάστηκαν σε ρυθμό 2,0% το πρώτο τρίμηνο από το 3,3% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: