Στάζουν φαρμάκι για τον Βαρουφάκη

Στάζουν φαρμάκι για τον Βαρουφάκη

Πυκνώνουν τα επιθετικά δημοσιεύματα για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Κάποια μάλιστα ξεπερνούν τα όρια της κριτικής με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του.  Ενδεικτικό ήταν σημερινό δημοσίευμα του Slate για την Ελλάδα, όπου τονίζεται ότι «ο Γιάννης Βαρουφάκης πρέπει να μπαλαμούτιασε τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Πιο αναλυτικά το δημοσίευμα εξηγεί ότι το «όχι» που είπε ο Σόιμπλε στο πρώτο αίτημα των Ελλήνων για συμφωνία εξηγείται.

«Ο Γερμανός καθυβρίστηκε από τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη – τον οποίο δεν αντέχει ούτε να βλέπει πλέον. Η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει με το σύμφωνο που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Είδα το θυμό να ανεβαίνει στη Γερμανία αλλά δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να φτάσει τόσο μακριά. Στην ΕΕ δεν πρέπει να βρίζεις κανέναν από τους εταίρους σου. Και οι Ελληνες το πληρώνουν ακριβά» γράφει ο δημοσιογράφος Eric Le Boucher. Στη συνέχεια το δημοσίευμα γίνεται ακόμα πιο επιθετικό, αποκαλώντας τον «λαϊκιστή» και «άσχετο». «Οι λαϊκιστές καταφεύγουν σε περιθωριακούς οικονομολόγους που αποκαλούνται “εναλλακτικοί”. Εχουν τα συμφέροντά τους, προφανώς. Αλλά οι περισσότεροι είναι άσχετοι και νομίζουν ότι ξέρουν. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ένας από αυτούς. Ενας από αυτούς τους γκουρού απατεώνες που πάνε από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, που διαθέτουν επιτυχημένα μπλογκ για εναλλακτικούς, αφού δεν διαθέτουν άλλη πολιτική πρόταση. Από τέτοιους είναι γεμάτο το ίντερνετ, έχουν γεμίσει τα λαϊκιστικά κόμματα, εκεί που υπήρχαν άδειες θέσεις από ρεαλιστές οικονομολόγους. Είναι αυτά τα κόμματα που περίμεναν ότι όλοι θα ενθουσιαστούν από την μαγική τους σκέψη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να μπαλαμούτιασε τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως αυτοί οι μαθηματικοί-χρηματιστές επινοούσαν τοξικά προϊόντα για να τα πουλούν στα αφεντικά τους. Αυταπάτες, ψεύτικες λύσεις, σοβαροφανείς ιδέες αλλά άδειες από περιεχόμενο. Θα έλεγε κάποιος ότι η Ελλάδα ταπεινώθηκε από την Γερμανία».

Ο συντάκτης σημειώνει επίσης: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε το χρόνο του κάνοντας τον πονηρό στις συνεδριάσεις, στις τηλεοράσεις και στα social media. Δεν είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να παίξει με τις προηγούμενες συμφωνίες της χώρας και να γίνει δεκτό. Περνούσε από ένα αόριστο σχέδιο σε ένα απίθανο σχέδιο ώστε όλα κατέρρευσαν».

Le Monde: Ένας ξένος ανάμεσα σε 18 υπουργούς
Άρθρο «καταπέλτη» για τον υπουργό Οικονομικών φιλοξενεί και η γαλλική Le Monde. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι υπάρχει ένα “σοκ Βαρουφάκη” στη δύστροπη σκηνή των μεγάλων υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης». Γράφει συγκεκριμένα: Στις Βρυξέλλες, η συμπεριφορά αυτού του Ελληνοαυστραλού γνωστού οικονομολόγου, με υπερβολική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείται επιθετική. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοήθησε, όλο το τελευταίο διάστημα, να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά απωθεί ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του και το έκανε σαφές με βίαιο τρόπο την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων.

Στο επίκεντρο της σάτιρας
Ο Γιάννης Βαρουφάκης βρέθηκε και στο επίκεντρο της σάτιρας του Βρετανού κωμικού John Oliver. Ο κωμικός δε δίστασε να χαρακτηρίσει αναιδή τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα τον εμπιστεύονταν για την οικονομική διάσωση της χώρας.

Σχολιάζοντας τη χαλαρή διάθεση του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το Eurogroup, αναφέρει: «Κάποιος που είναι υπεύθυνος για την οικονομία της χώρας του δεν θα έπρεπε να είναι τόσο χαλαρός, σε τέτοιο σημείο, που μάλιστα έκανε και αστεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου». Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του νέου υπουργού Οικονομικών αναιδή προσθέτοντας: «Η χώρα σας είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και εσείς φέρεστε σαν το διευθυντή ενός στριπ κλάμπ που δίνει απλά μια ομιλία». Παράλληλα, αναφέρει πως η «οικονομά του πλανήτη εξαρτάται από τον ‘τύπο’, για τον οποίο όσα περισσότερα μαθαίνεις τόσο πιο τρομακτικό γίνεται».

Τέλος, ο Βρετανός κωμικός κάνει ιδιαίτερη μνεία στις στιλιστικές επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, που απασχόλησαν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης λέγοντας: «Τι φοράτε; Ντυθείτε ανάλογα με την οικονομία που θέλετε να αποκτήσετε και όχι (ανάλογα) με αυτή που, ήδη, έχετε. Κάνοντας μια γρήγορη κριτική θα τον παρομοίαζα με ένα 15χρονο που πηγαίνει σε μια ελληνική ντισκοτέκ».

Δείτε το βίντεο

Στήριξη από ένα ροκ συγκρότημα
Πάντως η στήριξη στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθε από το συγκρότημα «Arcade Fire» και συγκεκριμένα από τον τραγουδιστή τους, Will Butler. Ο Butler ξεκίνησε συνεργασία με τον βρετανικό Guardian όπου κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος θα δημοσιεύει ένα τραγούδι του για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη.

Η αρχή έγινε με το Clean Monday που σχολιάζει την ελληνική κρίση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Το τραγούδι δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, από την οποία αντλεί και τον τίτλο του.

Στο άρθρο του Guardian ο Butler έγραψε χαρακτηριστικά:

«Έχω ρίζες από την Ελλάδα. Θέλω να πω, γενικά μιλώντας, και ποιος δεν έχει ρίζες από την Ελλάδα; Ακόμη και αν ανήκεις στη “σούπερ” δεξιά πτέρυγα ή είσαι “σούπερ” Γερμανός ή “σούπερ” καπιταλιστής, προφανώς δεν θέλεις να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να χρεοκοπήσει.
Αλλά πέραν τούτου, μου αρέσει αυτή η νεαρή κυβέρνηση. Μου αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών.Υπό μια έννοια, σχημάτισα μια εικόνα για αυτόν μέσα από τα media και μου φαίνεται ένας ευθύς “κατεργάρης” που μπορεί, ναι, ίσως μπορεί, να είναι αρκετά τρελός και να καταφέρει υπεύθυνα να διαχειριστεί την ελληνική οικονομική κατάσταση».

Ακούστε το τραγούδι: