ΣτΕ: «Παγώνουν» τα πρόστιμα των 300 ευρώ μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητά τους

ΣτΕ: «Παγώνουν» τα πρόστιμα των 300 ευρώ μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητά τους
Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί σε κεντρικά σημεία σε Ναύπλιο και Άργος πραγματοποιούν ελέγχους στα έγγραφα των πολιτών πρώτη μέρα της νέας απαγόρευσης της κυκλοφορίας, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Στο Ναύπλιο αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο στον κόμβο Αγίας Ελεούσας και έλεγχαν οδηγούς κατά την είσοδό τους αλλά και κατά την έξοδο τους από την πόλη. Οι ένστολοι σταματούσαν τους οδηγούς, έλεγχαν αν στα ΙΧ βρίσκονταν μέχρι δύο άτομα, στη συνέχεια ζητούσαν τα απαραίτητα έγγραφα ή το sms που θα πρέπει να διαθέτουν οι πολίτες προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ το πρόστιμο έχει αυξηθεί στα 300 ευρώ για τους παραβάτες. Αν και πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι πολίτες φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένοι και είχαν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα ή είχαν στείλει το απαραίτητο sms τα οποία επεδείκνυαν στους αστυνομικούς, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί, κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης προστίμων για παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήχθη να επιλυθεί ως πρότυπη-πιλοτική δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛΑΣ σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19, στις δημόσιες συναθροίσεις και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 2020) πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και επιβλήθηκαν από την ΕΛΑΣ 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ.

Κατόπιν αυτού, 46 κάτοικοι Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια οι 46, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Επικαλέστηκαν, αντισυνταγματικότητες ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων. Τελικά, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ’ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.