ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές ιατρικών και φαρμακευτικών φορέων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ΄ αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της, έκρινε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012, δεν προσκρούει στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, και απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του έτους 2012, που αφορούσαν τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 21. Και αυτό γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».

Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός των γιατρών, ότι ο κανόνας της συντογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ