Στέφαν Μπανσέλ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος CEO της Moderna

Στέφαν Μπανσέλ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος CEO της Moderna
French pharmaceutical company BioMerieux CEO, Stephane Bancel, speaks during the presentation of the first-half 2008 financial results of the group on September 8, 2008 in Paris. AFP PHOTO ERIC PIERMONT (Photo by Eric PIERMONT and - / AFP) Photo: AFP
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος πίσω από τη Moderna που θέλει να τερματίσει πρώτος στην κούρσα για τα εμβόλια και να μοιράζει ως Χριστουγεννιάτικο δώρο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων; Ο λόγος για τον Στεφάν Μπανσέλ, τον 48χρονο Γάλλο επιχειρηματία, διευθύνων σύμβουλο και κάτοχο του 9% της εταιρείας Moderna.

Μπορεί να είναι λίγο πιο low profile από τον Άλμπερτ Μπούρλα της Pfizer,  ωστόσο μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις, ο Στεφάν Μπανσέλ, ο CEO της εταιρείας Moderna έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος.

Η εταιρεία μοίρασε χτες ενέσεις αισιοδοξίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της έχει σχεδόν 95% αποτελεσματικότητα. «Αυτό είναι σημείο καμπής στην ανάπτυξη του υποψηφίου εμβολίου μας εναντίον της COVID-19», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι το σκεύασμα της εταιρείας του μοιάζει επίσης να αποτρέπει τις σοβαρότερες περιπτώσεις της νόσου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το εμβόλιο να βρίσκεται στη φάση 3 των δοκιμών. Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα βασίζεται σε 30.000 εθελοντές, εκ των οποίων 95 ήταν επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο σε δύο δόσεις, σε διάστημα 28 ημερών, και οι υπόλοιποι placebo. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 94,5%.

Στέφαν Μπανσέλ: Ο CEO της Moderna μετά τα πλούτη, τώρα θέλει την δόξα

French biotechnology group Biomerieux Chief executive officer (CEO) Stephane Bancel attends a press conference announcing the 2008 financial results of the group, on March 16, 2009 in Paris. BioMerieux posted a 32.6 percent rise in net income to 130 million euros ($167.3 million) on revenues of 1.11 billion euros, up 4.5 percent but confirmed its objectives set in its 2012 plan and said reducing costs would be one of its top priorities.. Biomerieux, headquartered near Lyon in southeastern France, is a maker of products used to diagnose infectious diseases. AFP PHOTO ERIC PIERMONT (Photo by Eric PIERMONT and - / AFP) Photo: AFP

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος πίσω από τη Moderna που θέλει να τερματίσει πρώτος στην κούρσα για τα εμβόλια και να μοιράζει ως Χριστουγεννιάτικο δώρο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων; Ο λόγος για τον Στεφάν Μπανσέλ, τον 48χρονο Γάλλο επιχειρηματία, διευθύνων σύμβουλο και κάτοχο του 9% της εταιρείας Moderna. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος έγινε CEO το 2011. Η μετοχή της Moderna έκανε ράλι έως και 14% χθες στη Wall Street ενώ η κεφαλαοποίησή της σήμερα αποτιμάται στα 38,7 δισ δολάρια.

Γεννημένος στη Μασσαλία τον Ιούλιο του 1972, η περιουσία του Μπανσέλ σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Σπούδασε Μηχανικός στη γαλλική σχολή του Παρισιού «Eco Central Paris» κι έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Η μητέρα του είναι γιατρός και ο πατέρας του μηχανικός. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, όταν ήταν μικρός είχε πρόβλημα δυσλεξίας, το οποίο έγινε αντιληπτό από τους γονείς τους λίγο πριν τελειώσει το σχολείο. Φυσικά όμως αυτό δεν το εμπόδισε από το εδρεύσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες σε Γαλλία και ΗΠΑ.

Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας διαγνώσεων BioMérieux, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Αλάν Μεριέ.

Τρέχει κάθε μέρα 10 χιλιόμετρα και η σύζυγος του είναι φωτογράφος

Το 2011, εντάχθηκε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics με έδρα τη Μασαχουσέτη. Στη ζωή του ο Μπανσέλ είναι «πολεμιστής», όπως λέει η  φωτογράφος και σύζυγός του Μπρέντα. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος σηκώνεται καθημερινά στις 4 το πρωί και τρέχει 10 χιλιόμετρα.

Ο αδελφός του, Κριστόφ Μπανσέλ, διευθύνει επίσης μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Tissium. Ισχυρίζεται ότι είναι ο «μεγαλύτερος υποστηρικτής» και ο «καλύτερος φίλος» του αδερφού του.

Φέτος, το όνομά του έκανε θεαματική είσοδο στην κατάταξη των 500 πάμπλουτων Γάλλων του περιοδικού «Challenges». Άραγε θα καταφέρει να κυκλοφορήσει πρώτος το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και να διαβεβαιώσει όλα όσα έλεγε στον Πρόεδρο Τραμπ πριν λίγους μήνες, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου να έχουμε στη διάθεσή μας ένα εμβόλιο για την Covid-19;