Στεγαστικό: Γιατί τα μικρά διαμερίσματα έγιναν «χρυσά» και σπάνια στην Αττική

Στεγαστικό: Γιατί τα μικρά διαμερίσματα έγιναν «χρυσά» και σπάνια στην Αττική
Dense residential area in Athens, Greece Photo: Shutterstock
Η αγορά κατοικίας στην Αττική στερεύει από μικρά ακίνητα, με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει ιστορικά χαμηλά και τις τιμές —σε αγορά και ενοίκια— να κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα: μια στεγαστική κρίση που βαθαίνει.

Τα μικρά διαμερίσματα στην Αττική έχουν μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση. Η ζήτηση παραμένει υψηλή, η προσφορά συρρικνώνεται και το αποτέλεσμα είναι μια στεγαστική κρίση που γίνεται ολοένα πιο πιεστική για νοικοκυριά και νέους εργαζόμενους.

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική. Στα Βριλήσσια διατίθενται μόλις 136 ακίνητα προς πώληση, στην Κηφισιά 243, στη Βούλα 409. Στα ενοίκια, η εικόνα είναι ακόμη πιο απαιτητική: ο Γέρακας εμφανίζει λίγο πάνω από 110 διαθέσιμα ακίνητα, η Κηφισιά 222, ενώ στο Περιστέρι οι επιλογές φτάνουν τα 873 — αριθμός που παραμένει μικρός αναλογικά με τη ζήτηση.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, όποιος αναζητεί διαμέρισμα 60–70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας «πρέπει να γνωρίζει ότι η διαθεσιμότητα είναι μόλις μία στις δέκα κατοικίες». Η κατάσταση στα βόρεια και νότια προάστια είναι ακόμη πιο περιορισμένη, με την εύρεση μικρής κατοικίας να θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Τιμές που αποκλείουν τους περισσότερους

Ακόμη και όταν κάποιο μικρό διαμέρισμα εμφανιστεί στην αγορά, οι τιμές το καθιστούν απρόσιτο για μεγάλο μέρος των αγοραστών. Στα νότια προάστια, διαμέρισμα 80 τ.μ. πωλείται πάνω από 320.000 ευρώ, ενώ στα δυτικά η τιμή ξεπερνά τις 170.000 ευρώ.

Στα ενοίκια, η πίεση είναι εξίσου μεγάλη. Για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στα δυτικά προάστια, οι τιμές κινούνται γύρω στα 700 ευρώ, ενώ στα νότια περιοχές το ενοίκιο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αιτίες πίσω από τη σπανιότητα

Η απουσία μικρών διαμερισμάτων δεν είναι τυχαία εξέλιξη. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων του xe.gr, Πάνο Μπαλτά, μεγάλο μέρος του αποθέματος μικρών κατοικιών έχει στραφεί προς βραχυχρόνια μίσθωση ή επενδυτική χρήση. Ταυτόχρονα, η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα των προηγούμενων ετών έχει περιορίσει δραστικά την ανανέωση του οικιστικού ιστού.

Έρευνα της Prosperty προσθέτει ακόμη τρεις κρίσιμους παράγοντες:
– έλλειψη γης για μεγάλες αναπτύξεις,
– περιορισμένη πρόσβαση των νέων σε ίδια κεφάλαια,
– δημογραφικές αλλαγές που αυξάνουν τη ζήτηση μικρών κατοικιών.

Η διευθύντρια-σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Λία Παπαπέτρου, επισημαίνει ότι οι κοινωνικές τάσεις ευνοούν τη στροφή στα μικρότερα διαμερίσματα, ενώ παράλληλα «παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια σε μικρού μεγέθους κατοικίες».

Η απάντηση της πολιτείας

Με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δέσμη μέτρων που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και τη μείωση του κόστους στέγασης — ένα στοίχημα κρίσιμο για τη σταθερότητα της αγοράς και την κοινωνική συνοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: