Στέλεχος Δέλτα Συν: Η μετάλλαξη της μετάλλαξης

Στέλεχος Δέλτα Συν: Η μετάλλαξη της μετάλλαξης
epa09078198 Palestinian medicals work on swab sample in the lab of the Al-Ahli hospital in Hebron, West Bank, 16 March 2021.The Palestinian Minister of Health said that the Coronavirus situation is serious, and the occupancy rate of dormitory beds and intensive care reached (102% -110%) during the past week, because of the high number of Palestinians infected with covid-19. All Palestinian cities are under lockdown as part of the Palestinian authorities efforts to curb the spread of COVID-19. EPA/ABED AL HASHLAMOUN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιοί αντιδρούν με τον μόνο τρόπο που μπορούν: Μεταλλάσσονται. Εξελίσσονται. Γίνονται διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους ελπίζοντας να ξεγελάσουν την άμυνα του οργανισμού. Με λίγα λόγια, αλλάζουν.

του Sy Mukherjee

Τι είναι αυτό που συντηρεί έναν ιό; Η μεταδοτικότητα, φυσικά. Η ικανότητα να εκμεταλλεύεται τον ξενιστή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ, στο «μυαλό» του παθογόνου, εξαπλώνεται και σε άλλους. Αλλά ο οργανισμός μας έχει τον τρόπο να αντιστέκεται και να αναπτύσσει ανοσία, είτε μέσω της έκθεσης σε έναν ιό είτε με τη βοήθεια εμβολίων.

Οι ιοί αντιδρούν με τον μόνο τρόπο που μπορούν: Μεταλλάσσονται. Εξελίσσονται. Γίνονται διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους ελπίζοντας να ξεγελάσουν την άμυνα του οργανισμού. Με λίγα λόγια, αλλάζουν.

Ιδού μια άλλη, αν και πιο μαθηματική, λέξη για την αλλαγή: Δέλτα. Και έτσι υπάρχει μια μικρή ειρωνεία στο γεγονός ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του COVID, Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, άλλαξε η ίδια σε έναν άλλο τύπο στελέχους που η χώρα ονόμασε Δέλτα Συν (Delta Plus) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μετάλλαξη μιας μετάλλαξης, αν θέλετε.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας αποφάσισε να βαφτίσει τη Δέλτα Συν μια λεγόμενη «ανησυχητική παραλλαγή», πράγμα που σημαίνει ότι συνιστά αυξημένη απειλή για τον άνθρωπο μέσω ενός συνδυασμού πολύ μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, πρόκλησης σοβαρότερης ασθένειας, ή δυνατότητας αποφυγής των διαθέσιμων θεραπειών ή εμβολίων του COVID.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας λένε ότι είναι λίγο νωρίς για να αποδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό στο στέλεχος Δέλτα Συν, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα στην Ινδία και ότι θα χρειαστεί μια πιο ενδελεχής ανάλυση των επιπτώσεων του στελέχους.

«Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η μετάλλαξη πρέπει να προκαλεί ανησυχία», δήλωσε στο BBC ο ιολόγος και συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου Dr. Gagandeep Kang, σχετικά με την απόφαση.

Γιατί; Επειδή, όπως εξήγησε ο Kang, η επισήμανση ενός ιού ως ανησυχητικής παραλλαγής απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου πρέπει να δουν αν η μετάλλαξη καθιστά πιθανότερη τη νοσηλεία και τον θάνατο των ασθενών ή λιγότερο πιθανή την ανταπόκριση των ασθενών στα υπάρχοντα φάρμακα και εμβόλια για τον ιό COVID.

Επομένως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή η μετάλλαξη μιας μετάλλαξης είναι πραγματικά ιδιαίτερα ανησυχητική. Γνωρίζουμε όμως ότι το αρχικό στέλεχος Δέλτα είναι αρκετά καταστροφικό ως έχει, εντείνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού κατά του COVID, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, όπου ένα ταχέως αυξανόμενο ποσοστό των νέων κρουσμάτων COVID αποδίδεται στο στέλεχος αυτό.

Πηγή: fortune.com