Στέλιος Σκλαβενίτης: O επιχειρηματίας που λάτρευαν οι 23.000 υπάλληλοί του

Στέλιος Σκλαβενίτης: O επιχειρηματίας που λάτρευαν οι 23.000 υπάλληλοί του

Ένας από τους πιο αγαπητούς και χαμηλού προφίλ επιχειρηματίες έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή στα 54 του χρόνια. 

Από τον Γιώργο Πράτανο,

Ένας από τους πιο αγαπητούς και χαμηλού προφίλ επιχειρηματίες έφυγε εντελώς ξαφνικά στα 54 του, βυθίζοντας στη θλίψη τις οικογένειες των 23.000 εργαζομένων στην εταιρεία.

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 10.00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07.18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Υγεία, που ανήγγειλε το θάνατο του 54χρονου Στέλιου Σκλαβενίτη, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στις οικογένειες των 23.000 εργαζομένων γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών και ιδιαίτερα αγαπητός από τους υπάλληλους της εταιρείας του, ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, διακριτικός και ευγενής, που προσπαθούσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σοκαρισμένος υποδέχτηκε την είδηση ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας πως «Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου είναι τραγικό γεγονός, ούτως ή άλλως. Αλλά, ίσως πάνω απ’ αυτό, στο πρόσωπο του Στέλιου Σκλαβενίτη αποχαιρετούμε εκείνο το σπάνιο επιχειρηματία που γνώριζε ότι η ψυχή μιας επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοί της. Τον επιχειρηματία του ήθους και της σκληρής δουλειάς. Κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνο ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρεία του σε ένα χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο».

Συλλυπητήριες επιστολές έστειλαν επίσης η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Βασίλης Κορκίδης, ενώ ενδεικτικό του ήθους του πρόωρα χαμένου επιχειρηματία είναι και η δήλωση του COO της ανταγωνιστικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλου, Λεωνίδα Βρεττάκου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η είδηση της αναπάντεχης απώλειάς του μας αφήνει βαθύτατα συγκλονισμένους. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, το ήθος και την εντιμότητα που τον χαρακτήριζαν τόσο ως επιχειρηματία όσο και ως άνθρωπο. Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΑΒ Βασιλόπουλος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τα τρία αδέλφια, Στέλιος, Μαρία και Γεράσιμος Σκλαβενίτης.
Τα τρία αδέλφια, Στέλιος, Μαρία και Γεράσιμος Σκλαβενίτης.
Τα τρία αδέλφια, Στέλιος, Μαρία και Γεράσιμος Σκλαβενίτης.

Γιγαντώνοντας την οικογενειακή επιχείρηση

Η εταιρεία Σκλαβενίτης αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς στη χώρα, κυρίως γιατί η οικογένεια βρίσκεται κοντά στους εργαζομένους. Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες που επικράτησαν, οι μισθοί παρέμειναν στα προ κρίσης επίπεδα. Στα τέλη του 2016 η εταιρεία έκανε κάτι πρωτοφανές, έξω από τη στρατηγική που ακολουθούσε για δεκαετίες: Εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά και τη διάσωση του έως πρότινος µεγαλύτερου «παίκτη» της ελληνικής αγοράς, που εξελίχτηκε σε µια προβληµατική εταιρεία µε συσσωρευµένα χρέη, της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, την αλυσίδα σούπερ µάρκετ Μαρινόπουλος.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων, νομικών ελιγμών και μεσολαβήσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε το deal την 1η Μαρτίου 2017.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη μιλούσουν αποκλειστικά στο περιοδικό Fortune και την Πέννυ Κούτρα δίνοντας λεπτομέρειες των πολύμηνων διαπραγματεύσεων: «Υπήρξαν πράγµατι στιγµές που η προσπάθεια κινδύνευσε να αποτύχει. Ας µην ξεχνάµε πως η διαδικασία, εκτός από εξαιρετικά πολύπλοκη, ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδοµένα. Τα εµπόδια ήταν πάρα πολλά, αλλά ευτυχώς για όλους τα καταφέραµε χάρη στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων που υπερέβαλαν εαυτούς και εργάστηκαν ασταµάτητα για πολλούς µήνες, προκειµένου να φέρουν σε πέρας ένα πραγµατικά δύσκολο εγχείρηµα. Σ’ αυτή την πολύµηνη προσπάθεια είχαµε την αµέριστη στήριξη των τραπεζών και των προµηθευτών, καθώς και τη συµπαράσταση της πολιτείας».

Πολλοί θεωρούσαν τότε πως το deal έκρυβε πολλά ρίσκα. Στην ίδια συνέντευξη τα τρία αδέλφια, η Μαρία, ο Γεράσιμος και ο Στέλιος, δήλωναν πως σε αυτή την εξαγορά είδαν κάτι πολύ περισσότερο από μια επιχειρηματική κίνηση. «Καταλαβαίνουµε απόλυτα τον προβληµατισµό σχετικά µε την ορθότητα της απόφασής µας. Και εµείς οι ίδιοι προβληµατιστήκαµε αν θα έπρεπε να προχωρήσουµε ή όχι. Κάθε φορά, όµως, που το συζητούσαµε, καταλήγαµε στο ότι δεν µπορούσαµε να µείνουµε αµέτοχοι απέναντι στην κατάρρευση της Μαρινόπουλος, καθώς οι ζηµιές για την ελληνική οικονοµία θα ήταν τεράστιες» δηλώνουν στο Fortune. «Θεωρήσαµε, λοιπόν, πως ήταν χρέος µας να συµµετάσχουµε στην προσπάθεια, προκειµένου να διασωθούν οι 12.000 θέσεις εργασίας, να καταβληθεί σηµαντικό µέρος των οφειλών (που ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ) προς τους προµηθευτές και να µην υπάρξει απώλεια εσόδων για την εθνική οικονοµία − ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουµε».

Πηγή: People