Στενότερη οικονομική συνεργασία που να παρακάμπτει τις ΗΠΑ θέλουν Ρωσία και Κίνα

Στενότερη οικονομική συνεργασία που να παρακάμπτει τις ΗΠΑ θέλουν Ρωσία και Κίνα
epa06301203 Chinese Premier Li Keqiang (R) and Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (L) attend a signing ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, China, 01 November 2017. EPA/THOMAS PETER / POOL

Κοινή κάρτα πληρωμών και συναλλαγές στα νομίσματά τους προτείνουν μεταξύ άλλων οι δύο υπερδυνάμεις.

«Η Μόσχα και το Πεκίνο διεξάγουν συνομιλίες με θέμα την χρήση των εθνικών νομισμάτων, του ρουβλίου και του γιουάν στις μεταξύ τους συναλλαγές», δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Σετσιάν μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν συνομιλίες με θέμα τη συμβατότητα χρήσης της ρωσικής πιστωτικής κάρτας Mir με το κινεζικό σύστημα πληρωμών της Union Pay. Ο Μεντβέντεφ εξήγησε ότι οι δύο υπερδυνάμεις «εξετάζουν τις δυνατότητες, που προσφέρουν τα εθνικά συστήματα πληρωμών, περιλαμβανομένου και του κινεζικού συστήματος πληρωμών UnionPay».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διευκρίνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εξετάζουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μια κοινής κάρτας πληρωμών, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στην Ρωσία και στην Κίνα, παρακάμπτοντας τη διαδεδομένη χρήση των αμερικανικών συστημάτων πληρωμών.

«Βλέπω στον τομέα αυτό πολύ καλές προοπτικές, δήλωσε ο Μεντβέντεφ , προσθέτοντας ότι αυτό «θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε εκείνα τα προβλήματα, τα οποία μερικές φορές ανακύπτουν με την χρήση των αμερικανικών συστημάτων πληρωμών Visa και Master Card».