Στη 12η θέση η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο ICT

Στη 12η θέση η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο ICT

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» διέθεσε συνολικά 7,7 δισ. ευρώ για έργα της περιόδου 2007-2013.

Επιτυχημένη, σε γενικές γραμμές, υπήρξε η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» (Information & Communication Technologies/ICT) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της ΕΕ την περίοδο 2007- 2013, σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετείχαν σε 591 έργα (με συνολική κοινοτική χρηματοδότηση 330,42 εκατ. ευρώ), δηλαδή στο 25,7% των συνολικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας για τις προτάσεις με ελληνική συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 13,2%, τοποθετώντας την Ελλάδα στη 12η θέση στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

To πρόγραμμα «ICT- Information and Communication Technologies», το μεγαλύτερο από πλευράς προϋπολογισμού χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα, διέθεσε συνολικά 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση 2.298 έργων σε 6.551 οργανισμούς από 120 χώρες κατά την περίοδο 2007- 2013.

Σύμφωνα με το ΕΚΤ, η Ελλάδα διατηρεί, διαχρονικά, υψηλά το ενδιαφέρον και το ποσοστό συμμετοχής της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, συμμετέχοντας με φορείς από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, βιομηχανία, επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ελληνικών φορέων που συμμετέχουν σε αυτά τα έργα είναι 446,78 εκατ. ευρώ και η κοινοτική χρηματοδότηση 330,42 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,3% της συνολικής χρηματοδότησης της ΕΕ.

Οι τρεις κύριοι θεματικοί άξονες που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων ερευνητών, ήταν: οι ανοικτές και ασφαλείς υποδομές δικτύων και υπηρεσιών (100,2 εκατ. ευρώ), οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υγεία, την ευγηρία, και τη διακυβέρνηση (54,8 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης οι ΤΠΕ για εναλλακτικά εξαρτήματα και συστήματα (41,3 εκατ. ευρώ).

Η κοινοτική χρηματοδότηση κατευθύνθηκε, κατά κύριο λόγο, στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και στα ΑΕΙ, τα οποία συνολικά απορρόφησαν το 75,6% της χρηματοδότησης, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56,8%). Πάντως, παρά την αναλογικά μικρότερη απορρόφηση κονδυλίων από τον ιδιωτικό τομέα (23,9%), η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκε σημαντικά και απορρόφησαν το 15,4% του συνολικού προϋπολογισμού των εγκεκριμένων έργων, κυμαινόμενη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης (57,12%) απορροφήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, το 18,52% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 12,96% από την Περιφέρεια Κρήτης και το 6,68% από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το νέο πρόγραμμα ICT στον «Ορίζοντα 2020» που είναι το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία στην ΕΕ την περίοδο 2014- 2020. Το EKT υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στον «Ορίζοντα 2020».