Στη Χάγη συζήτησαν οι ανακριτές Διαφθοράς τη δικογραφία σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου

Στη Χάγη συζήτησαν οι ανακριτές Διαφθοράς τη δικογραφία σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου
Ο Γιάννος Παπαντωνίου (Α) και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) εξέρχονται από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων με χειροπέδες όπου οδηγούνται στην φυλακή μετά την πολύωρη απολογία τους ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. Οι δύο σύζυγοι μετά από πολύωρη διαδικασία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στοιχεία με εισαγγελείς από τέσσερις χώρες αντήλαξαν οι Έλληνες δικαστικοί - Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε η σύζυγός του που παραμένει κρατούμενη. 

Στοιχεία για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών τύπου “S”, το 2003 , για την οποία είναι προσωρινά κρατούμενοι ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του , αντάλλαξαν στην Χάγη οι αρμόδιοι ανακριτές Διαφθοράς με συναδέλφους τους από τέσσερις χώρες.

Τα πέντε κλιμάκια δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες, στην έδρα της Eurojust με μόνο αντικείμενο την συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία χειρίζονται οι ανακριτές διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συνάντησαν συναδέλφους τους από την Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Κύπρο. Προς τις χώρες αυτές η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών, οι οποίοι φαίνεται να σχετίζονται με παράνομα χρηματικά ποσά που κατά τις αρχές διακινήθηκαν για την υπόθεση των φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές ,η ανάκριση των δύο Ελλήνων δικαστικών λειτουργών και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχουν σχηματίσει, έχει προκαλέσει ήδη ποινική έρευνα σε μία από τις χώρες που συμμετείχαν στην συνάντηση. Η έρευνα φαίνεται να αφορά συγκεκριμένο, αλλοδαπό, πρόσωπο για το οποίο προκύπτουν από την ελληνική δικογραφία στοιχεία εμπλοκής.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των έξι  φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, υπογράφηκε επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την γαλλική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στον κ. Παπαντωνίου καταλογίζεται ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Οι ανακριτές Διαφθοράς θεωρούν πως για την συγκεκριμένη σύμβαση κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την διευκόλυνση που παρείχε ο αποβιώσας εκπρόσωπος της THALES στην Ελλάδα, μέσω εξωχώριων εταιριών.

Στο μεταξύ η σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Σταυρούλα Κουράκου που παραμένει όπως και ο σύζυγος της, προσωρινά κρατούμενη από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης στην κ. Ζαμανίκα. Το αίτημα της κ. Κουράκου εκκρεμεί να εξεταστεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος θα υποβάλει σύντομα στην ανακρίτρια την πρόταση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ