Στη διαστημική αποστολή Apollo 11 αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Στη διαστημική αποστολή Apollo 11 αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google (Φωτογραφίες και Βίντεο)
epa01797783 A NASA handout photo dated 20 July 1969 showing Apollo 11 astronaut Neil Armstrong inside the lunar module after his historic walk on the surface of the moon. On 20 July 2009 the world marks forty years since the first human set foot on the moon. In 1961, US President John F. Kennedy had a challenge for NASA -- to land a man on the moon before the end of the decade. The first Apollo missions were spent getting ready for the moon landing. Apollo 8 and Apollo 10 even flew all the way to the moon, around it, and back to Earth. Apollo 11 traveled to the moon and arrived in lunar orbit on 19 July 1969. EPA/NASA/HO EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πενήντα χρόνια από τη πρώτη διαστημική πτήση γιορτάζει με το σημερινό της Doodle η Google.

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη διαστημική αποστολή Apollo 11, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πάτησαν στη Σελήνη, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle. Το Doodle συνοδεύεται και από ένα βίντεο, όπου ο τρίτος αστροναύτης της αποστολής, Μάικλ Κόλινς, περιγράφει πώς έζησε τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Η σεληνάκατος Eagle προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969. Έξι ώρες μετά από την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα, ενώ πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Όσο βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς, σύμφωνα με τη Wikipedia, οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia.

Το Apollo (Απόλλων) 11 είχε εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα στις 16 Ιουλίου και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA.

Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες- το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη- ένα υπηρεσιακό σκάφος το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο που είχε δύο επίπεδα- ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες εωσότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά. Τότε ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και προσεληνώθηκαν.

Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλινς στο όχημα διακυβέρνησης. Επέστρεψαν στη Γη- και συγκεκριμένα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού- στις 24 Ιουλίου 1969.

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως. Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».