Στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη

Στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ΕΣΗΕΑ, Αθήνα, Τετάρτη 29 Μαϊου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα», σημείωσε.

Την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνομιλίες των Eurogroup στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Εξηγώντας τους λόγους που θα προχωρήσει στη δημοσιοποίησή τους είπε: «Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στη Βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση».

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα» συνέχισε ενώ διευκρίνισε πως δεν ήξερε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχε ηχογραφήσει τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε.

Δήλωσε ακόμη πως θεωρεί «ευρωπαϊκό του καθήκον» να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις. «Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Άρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ήπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσας. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις».

O κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «βαθιά μνημονικό κόμμα» λέγοντας ότι ο πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε εύσημα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και προσθέτοντας ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με τέτοια πίστη και αποφασιστικότητα τις εντολές του».

Σημείωσε ακόμη ότι «λένε ανοησίες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο και «θα το καταλάβουν στις 10 το Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά». «Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει. Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε.