Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ – Θετικοί οι Ευρωπαίοι

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ – Θετικοί οι Ευρωπαίοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ολοκληρωμένη ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης για ένα ψηφιακό ευρώ δημοσίευσε σήμερα, 14 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ανάλυση επιβεβαιώνει, σε γενικές γραμμές, τα αρχικά ευρήματα των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης: αυτό που το κοινό και οι επαγγελματίες θέλουν περισσότερο από ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα είναι η ιδιωτικότητα (43%), η ασφάλεια (18%), η δυνατότητα πληρωμών σε όλη τη ζώνη του ευρώ (11 %  χωρίς επιπλέον κόστος (9%) και η δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).

«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων», ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών που επισημαίνονται στη δημόσια διαβούλευση».

Η διασφάλιση του απορρήτου θεωρείται το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού ευρώ τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες, ειδικά για τους εμπόρους.  Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία των διαμεσολαβητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες, επιτρέποντας την πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες. Επίσης, οι Eυρωπαίοι θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.

Πολλές τεχνικές προτάσεις

Η ΕΚΤ έλαβε πολλές τεχνικές προτάσεις από τους ερωτηθέντες. Σύμφωνα με το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, οι λύσεις τελικού χρήστη που περιλαμβάνουν (έξυπνες) κάρτες ή ένα ασφαλές στοιχείο σε smartphone θα πρέπει να διευκολύνουν τις λειτουργίες που αφορούν τώρα συναλλαγές με μετρητά. Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν την ανάγκη διατήρησης ορίων, κλιμακωτών αποδοχών ή συνδυασμού των δύο, για τη διαχείριση του ποσού του ψηφιακού ευρώ που κυκλοφορεί.

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας περισσότερες από 8.200 απαντήσεις (ρεκόρ συμμετοχής). Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ιδιώτες (94%). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες, όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, έμποροι και εταιρείες τεχνολογίας.

Οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (47%), την Ιταλία (15%) και τη Γαλλία (11%). Οι απαντήσεις δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικές των απόψεων του πληθυσμού της ΕΕ, καθώς η διαβούλευση ήταν ανοιχτή σε όλους και οι ερωτηθέντες συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία. Ωστόσο, παρέχουν σημαντική συμβολή στην αναλυτική και πειραματική εργασία της ΕΚΤ και στην επικείμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το εάν θα ξεκινήσει μια επίσημη φάση έρευνας ενόψει της πιθανής έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ.