Στη δημοσιότητα τα αίτια της καταδίκης Μπερλουσκόνι

REUTERS

Το εφετείο του Μιλάνου επέβαλε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, για δύο χρόνια.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα, εφάρμοσε και ευνοήθηκε από την φορολογική απάτη στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μediaset», αναφέρει στην αιτιολογία της τελευταίας του απόφασης με την οποία το εφετείο του Μιλάνου επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του μεγιστάνα του Τύπου.

Το εφετείο σημείωσε ότι «ο νόμος Σεβερίνο που αφορά την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε πολιτικούς με οριστικές καταδίκες μεγαλύτερες των δυο ετών έχει διαφορετικό πεδίο εφαρμογής από εκείνο της δικαστικής ετυμηγορίας για την υπόθεση Μediaset».

Ο Μπερλουσκόνι «συνέχισε να ευνοείται από την δημιουργία ενός δικτύου εταιριών με έδρα το εξωτερικό, οι οποίες λειτουργούσαν, φαινομενικά, ως μεσάζοντες στην διαδικασία αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μετά το 1994, όταν ο όμιλος Mediaset εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου», προσθέτουν οι δικαστές.

Διαβάστε ακόμη: Εισήγηση για νέα παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι έχουν κάνει σαφές ότι πρόκειται να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας εναντίον της διετούς στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων του πελάτη τους.

Σήμερα το απόγευμα η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας θα πρέπει να αποφασίσει αν τη ολομέλεια του σώματος θα εκφραστεί για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι -περί τα τέλη Νοεμβρίου- με φανερή ή μυστική ψηφοφορία.

Υπέρ της φανερής ψηφοφορίας τάσσεται η Νέα Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα κατά η κεντροαριστερά και το κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ η στάση του μετριοπαθούς κέντρου δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ