Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Δ) και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης (Α) συνομιλούν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζητείται σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ενεργειακή κρίση σαρώνει την Ευρώπη, με τον χειμώνα που έρχεται να προμηνύεται δύσκολος για τους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν την ενέργεια που χρησιμοποιούν, χωρίς ωστόσο να βλέπουν διαφορά στους λογαριασμούς τους που συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Καθώς οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ξοδεύουν πλέον ποσά ρεκόρ του εισοδήματός τους για ενέργεια, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters.

H κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, ακόμα και πριν τη ΔΕΘ, μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2023. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια λίστα κοστολογημένων παρεμβάσεων, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα. Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων αναμένεται να καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Η λίστα των υπό εξέταση μέτρων

  • Συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • Ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • Επιταγή ακρίβειας
  • Fuel pass 3
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • Αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.

Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού ειναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.