Στη «φόρα» τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ

Στη «φόρα» τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ
08 April 2019, Baden-Wuerttemberg, Bruchsal: ILLUSTRATION - A trainee at the Stuttgart tax office is working at a computer workplace. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες, που περιλαμβάνει 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπάρχουν ονόματα με παλιά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν χρέη. Ποιοι εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση.

Στα «μανταλάκια» αναμένεται να κρεμάσει η ΑΑΔΕ την Παρασκευή (04/08) τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή εκείνους που έχουν ο καθένας χρέη άνω 150.000 ευρώ στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για έναν κατάλογο με τα 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με μεγάλες οφειλές που έχουν “κοκκινίσει” και που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα δινόταν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουνίου. Λόγω εκλογών αλλά και της “δεύτερης ευκαιρίας” που δόθηκε τελικά επελέγη να αναρτηθεί στις 4 Αυγούστου καθώς η παράταση για διευθέτηση οφειλών ήταν μέχρι την 31η Ιουλίου με τα προγράμματα με τις ρυθμίσεις χρεών.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν ονόματα με παλιά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν χρέη, από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και νέα πρόσωπα καθότι δεν προχώρησαν στην ρύθμιση των χρεών τους από το 2020 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι ρυθμίσεις

Πάντως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι οφειλέτες που δεν επέλεξαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στις σχετικές λίστες.

Κι αυτό παρά το ότι είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων τις οποίες έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ή τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα των 36-72 και 120 δόσεων της ΑΑΔΕ έκλεισε στις 31 Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 58.000 οφειλέτες της Εφορίας εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όταν μόνο για την αναβίωση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν 200.000 φορολογούμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, αίτηση για επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων υπέβαλαν 45.00 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας οφειλές 620 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 ενώ άλλοι 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έκλεισε και το νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης. Συνολικά εντάχθηκαν 13.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι αιτίες

Κύρια αιτία για το ότι δεν επελέγησαν οι ρυθμίσεις ήταν, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, το ότι υπήρχαν κριτήρια «απαγορευτικά» που λειτούργησαν ως «κόφτες». Συγκεκριμένα, πολλοί οφειλέτες, με βάση όσα έχουν αναφέρει φορείς της αγοράς:

  • Αποκλείστηκαν από τις 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, μια και χρωστούσαν έστω και ένα λεπτό του ευρώ, την 1η- 11-2021.
  • Επίσης έμειναν εκτός όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν – είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις έως και την 1η Νοεμβρίου 2021. Αυτά μπορούσαν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορούσε να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά.
  • Για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα ήταν η πρόβλεψη του νόμου ότι θα πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr