Στη Φρανκφούρτη με ελπίδα για χρέος – QE

Στη Φρανκφούρτη με ελπίδα για χρέος – QE

Τα μηνύματα ΔΝΤ - Γερμανίας και η «πόρτα» Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση.

Μια πρόγευση του κλίματος που θα αντιμετωπίσει στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου αναμένεται να έχει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στη Γερμανία, προκειμένου να παραστεί σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στην Ελλάδα και στην επιστροφή της στις αγορές. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι παίκτες στο ελληνικό ζήτημα, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά, μετά το «φιάσκο» του περασμένου Eurogroup έχει αρχίσει πλέον και μιλά για πολιτική λύση, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων στην Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τουσκ αναζητώντας διέξοδο, ενώ παράλληλα και στο Βερολίνο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναντά τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν προοιωνίζονται λύση στις 15 Ιουνίου, καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ουσιαστικά, η μόνη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η «χειρότερη των χειροτέρων», όπως τη χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το ΔΝΤ να παραμένει χωρίς δάνειο και την Ελλάδα να περιμένει έως το 2018 για το χρέος, χάνοντας και την ποσοτική χαλάρωση.

Το μήνυμα Ντράγκι ήταν σαφές: Εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος, η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE, κλείνοντας έτσι κάθε παράθυρο ελπίδας για την εξεύρεση μίας λύσης, που θα επέτρεπε τουλάχιστον την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Τα σενάρια, περί μη πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 7 δις. ευρώ, τον Ιούλιο, διαψεύδονται από την κυβέρνηση, ωστόσο ενισχύουν την αβεβαιότητα και το κλίμα καχυποψίας. Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη ίσως αμβλύνουν τις εντάσεις της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να ανοίξουν το δρόμο για μία οριστική συμφωνία.