Στη Γαλλία ο Κυρ. Μητσοτάκης- Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης

Στη Γαλλία ο Κυρ. Μητσοτάκης- Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης
epa07785844 French President Emmanuel Macron (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) pose for photographs prior to their meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 22 August 2019. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική και τη συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να δοθούν ισχυρές απαντήσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Κρίσιμο ραντεβού στην Κορσική έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να επισφραγίσει τη στενή συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό και άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη. Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης βρίσκεται ταυτόχρονα η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέλεξε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ξένες εφημερίδες να απευθυνθεί στο διεθνές ακροατήριο και να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα, σχετικά με την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας με αναφορά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παρόντες στη Διάσκεψη της Κορσικής θα είναι, επίσης, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο πρωθυπουργός φθάνει το μεσημέρι στην Κορσική και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese. Στη συνέχεια για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τις 17:30 η συμμετοχή του στην ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του κ. Μακρόν. Στις 19:30, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η σημερινή μέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
  • 17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο.

Τα εξοπλιστικά

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να τεθεί -όπως έχει γράψει η «Κ»– το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των φρεγατών Belharra για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επέλθει η τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.