Στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην έρευνα η Ελλάδα!

Στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην έρευνα η Ελλάδα!

Το περιοδικό «Nature» κατατάσσει την Ελλάδα στην 32η θέση στη λίστα με τις χώρες που έχουν συμβάλει περισσότερο στην έρευνα υψηλού επιπέδου.

Η Ελλάδα κατατάχθηκε 32η στον κόσμο στον νέο δείκτη που δημιούργησε το περιοδικό «Nature» (είναι μαζί με το «Science» τα δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά διεθνώς). Ο δείκτης «Nature Index 2014 Global» κατατάσσει τις χώρες με βάση τη συμβολή τους στην έρευνα υψηλού επιπέδου, όπως αυτή καταγράφεται κυρίως μέσω δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν κατά σειρά η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Από τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία βρίσκεται στην 38η θέση, η Κύπρος στην 53η θέση και η Βουλγαρία στην 56η.

Όσον αφορά τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς διεθνώς, από όπου προήλθαν οι περισσότερες σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και ακολουθούν κατά σειρά το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η επιστημονική Εταιρεία Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Σκοπός του δείκτη είναι να αποτυπώσει τη συνεισφορά των χωρών και των επιστημονικών φορέων στην Έρευνα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (εν προκειμένω το 2013). Ως κριτήριο χρησιμοποιείται πρωτίστως ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία, αναλύοντας την προέλευση (χώρα και ερευνητικός φορέας) των συγγραφέων κάθε επιστημονικής δημοσίευσης και σταθμίζοντας την ειδική βαρύτητα κάθε άρθρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος δείκτης μετρά και την «οικονομική αποδοτικότητα» της επιστημονικής έρευνας σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των δαπανών κάθε μίας για έρευνα και ανάπτυξη (R & D). Με αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις πιο παραγωγικές και αποδοτικές χώρες, όσον αφορά την αναλογία των υψηλού επιπέδου επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, σε σχέση με τις συγκριτικά χαμηλές εθνικές δαπάνες της για την Έρευνα.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα εμφανίζεται πιο αποδοτική επιστημονικά από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Αυστρία κ.α.

Από την άλλη, ο δείκτης δείχνει ότι ο αριθμός των κορυφαίων ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων το 2013 εμφάνισε κάμψη σε σχέση με το 2012.