Στη μάχη κατά των αυτοκτονιών ρίχνεται το Facebook με «ασπίδα» την τεχνητή νοημοσύνη

Στη μάχη κατά των αυτοκτονιών ρίχνεται το Facebook με «ασπίδα» την τεχνητή νοημοσύνη

Μετά τις επιτυχημένες δοκιμές στις ΗΠΑ η εταιρεία αναμένεται να επεκτείνει το λογισμικό σάρωσης αναρτήσεων και σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ευρ. Ένωση.

Η Facebook ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως πρόκειται να επεκτείνει το λογισμικό αναγνώρισης προτύπων σε άλλες χώρες, ύστερα από κάποιες επιτυχημένες δοκιμές στις ΗΠΑ, με στόχο τον εντοπισμό χρηστών με αυτοκτονικές διαθέσεις.

Η εταιρεία ξεκίνησε να δοκιμάζει το λογισμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάρτιο, όταν και άρχισε να «σαρώνει» τα κείμενα αναρτήσεων και σχολίων στο Facebook για φράσεις που θα μπορούσαν να προδίδουν κάποια επικείμενη αυτοκτονία.

Το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά η εταιρεία είπε ότι το λογισμικό της αναζητά συγκεκριμένες φράσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις, όπως οι ερωτήσεις «Είσαι καλά;» και «Μπορώ να βοηθήσω;».

Όταν το λογισμικό εντοπίζει μια πιθανή έκφραση πρόθεσης αυτοκτονίας, ενημερώνει μια ομάδα εργαζομένων της Facebook που ειδικεύονται στη διαχείριση τέτοιων αναφορών. Το σύστημα προτείνει στον χρήστη ή στους φίλους του συγκεκριμένους πόρους, όπως π.χ. κάποια τηλεφωνική γραμμή παροχής βοήθειας. Επίσης, κάποιες φορές οι ομάδες αυτές τηλεφωνούν στις τοπικές αρχές για να επέμβουν.

Ο Guy Rosen, αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων της Facebook, είπε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό και εκτός των ΗΠΑ επειδή οι δοκιμές υπήρξαν επιτυχημένες. Μόνο τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο ίδιος, οι αρχές επενέβησαν πάνω από 100 φορές σε περιπτώσεις όπου το λογισμικό του Facebook εντόπισε πρόθεση αυτοκτονίας.

Το Facebook τονίζει ότι πρόθεσή του είναι να έχει διαθέσιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλο το 24ωρο, με δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης προς τις αρμόδιες αρχές και επικοινωνίας μαζί τους στην τοπική γλώσσα. «Η ταχύτητα μετράει πραγματικά. Πρέπει να μπορούμε να βοηθάμε τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο» είπε ο Rosen.

Ο ίδιος δεν είπε ποιες είναι οι χώρες όπου η εταιρεία χρησιμοποιεί το σχετικό λογισμικό, αλλά ανέφερε ότι αυτό θα καταλήξει να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας κάποιων «ευαισθησιών» τις οποίες δεν προσδιόρισε περαιτέρω.

Το Facebook γνωρίζει ήδη πολλά για τους 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες του – δεδομένα τα οποία χρησιμοποιεί για στοχευμένες διαφημίσεις – αλλά γενικά δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα ότι η εταιρεία «σαρώνει» συστηματικά συζητήσεις στην πλατφόρμα αναζητώντας συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς.

Μια εξαίρεση είναι οι προσπάθειές της να εντοπίζει ύποπτες συζητήσεις μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Κάποιες φορές, το Facebook προσεγγίζει τις αρμόδιες αρχές όταν υπάρχει εντοπισμός ακατάλληλης γλώσσας σεξουαλικού περιεχομένου σε επικοινωνία που αφορά ένα παιδί κι έναν ενήλικα.

Αλλά θα είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες τεχνολογίας να δικαιολογήσουν τη σάρωση συζητήσεων σε άλλες περιπτώσεις, λέει ο Ryan Calo, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Μόλις ανοίξει ένα παραθυράκι, αμέσως αναρωτιέσαι τι άλλα πράγματα θα καταλήξουν να παρακολουθούνται…», επισημαίνει χαρακτηριστικά.