Στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν «παίζεται» το μέλλον της τουρκικής επέμβασης στη Συρία – Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ

Στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν «παίζεται» το μέλλον της τουρκικής επέμβασης στη Συρία – Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ
epa05941757 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) during their meeting at the Bocharov Ruchei residence in the Black sea resort of Sochi, Russia, 03 May 2017. Turkish President is on a working visit in Russia. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθυμίζει τις κυρώσεις στον Τούρκο πρόεδρο που αναμένεται να συναντήσει αύριο τον Ρώσο ομόλογό του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρωσία.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες, παρατήρησε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας και πάλι με κυρώσεις την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας “με έξυπνο τρόπο”. Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας “μικρός αριθμός” στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουον στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται “σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας”, κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ”, ενώ άλλοι έχουον αναπτυχθεί “για να προστατεύσουν το πετρέλαιο”, δηλαδή κοντά στο Ιράκ.

Αύριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι, όπου και θα συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι , δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν. Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Αφύλακτες φυλακές με ξένους μαχητές εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης

Δώδεκα συριακές φυλακές όπου κρατούνταν ξένοι μαχητές καθώς και οκτώ καταυλισμοί προσφύγων έμειναν αφύλακτοι ως αποτέλεσμα της επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Μιλώντας από την Κίνα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε πως υπάρχει κίνδυνος οι μαχητές να αποδράσουν και να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

Για τους λόγους αυτούς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι αναγκαίο «να γίνουν προσπάθειες από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις των τρομοκρατών, η ιδεολογία και η προπαγάνδα τους». Παράλληλα ο Σεργκεί Σόιγκου επεσήμανε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος», αφού ηττήθηκε στη Συρία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην νοτιο-ανατολική Ασία.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και την Ουκρανία, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, επισημάνθηκε πως η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα στη Συρία θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, προσθέτει το Κρεμλίνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι είναι σημαντικό να παραταθεί η εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία. Επίσης, υπογράμμισε ότι αναμένει οι εντάσεις στη βορειοανατολική Συρία να διευθετηθούν μέσω διπλωματικών οδών.